Wykonanie


Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki
czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków .

250 g
masła6
jajek1,5 szklanki
cukru0,5 szklanki
oleju2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy
kisiel wiśniowy/truskawkowy
kisiel cytrynowy (opcjonalnie)łyżka
kakao0,5 szklanki
makucukier puder (do posypania)


Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj oddzielamy od
żółtek.
Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym
żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami
cukier oraz
cukier waniliowy. Później wlewamy
olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki.
Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając.Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać
kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno:
kakao,
mak,
kisiel wiśniowy lub
truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć się łyżką).Babkę pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni, po czym zwiększamy temp. do 170 i pieczemy kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.Gotową babkę wielkanocną oprószamy
cukrem pudrem.








