ßßß

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków .
250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy
kisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy (opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki. Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając.Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć się łyżką).Babkę pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni, po czym zwiększamy temp. do 170 i pieczemy kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.Gotową babkę wielkanocną oprószamy cukrem pudrem.







