Wykonanie
Na
stole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się babka, moją propozycją w tym roku jest przepyszna babka cytrynowa z
makiem, która świetnie będzie komponowała się z innymi świątecznymi potrawami. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.

składniki na formę do babki2 szklanki
mąki pszennej250 g
masła6
jajek1 szklanka
cukru kryształu6 łyżek
oleju2
torebki kisielu cytrynowego bez
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki suchego
makucukier puder do posypania babkiprzepisDo wysokiej miski przekładamy miękkie
masło i ucieramy je na puszystą masę, stopniowo dosypując
cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym
jajku, wlewamy
olej, wsypujemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kisiel, wszystkie składniki jeszcze raz starannie łączymy mikserem.Na końcu do gęstego ciasta wsypujemy
mak i wszystko mieszamy łyżką.Do formy na babkę posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką, przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 50-60 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do wystudzenia. Gotowe ciasto posypujemy
cukrem pudrem.