Wykonanie
Scroll down for EnglishKarnawał się zaczął zatem w moim domu pełno włoskich
faworków. Le chiacchiere lub frappe to włoskie
faworki.Chiacchiere(w dosłownym tłumaczeniu plotki) są typowym deserem karnawału i nazywane są różnie w zależności od regionu pochodzenia: chiacchiere i lattughe w Lombardii, cenci i donzelle w Toskanii, frappe i sfrappole w Emilia Romagna, crostoli w Trentino, galani i gale w Wenecji Euganejskiej, bugie w Piemoncie itp.Prawie każdy region ma swoją nazwę, wystarczy wejść na włoską Wikipedię i możecie zobaczyć ile jest nazw tego deseru.Sama tradycja ich smażenia pochodzi z antycznego Rzymu, bo od fricitilia czyli
słodyczy smażonych w
smalcu w czasie karnawału. Przygotowywano je w dużych ilościach, bo miały starczyć na cały okres Wielkiego Postu.Posiadają bąbelki przez co są kruche i pyszne, wciągają i bardzo szybko znikają.Polecam !

Składniki na 2 duże miski:480 g
maki14 g
proszku do pieczenia100 g
cukru40 g miękkiego
masła4
jajka200 ml grappy
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Przesiewamy
mąkę i mieszamy z
cukrem.Wbijamy w środek
jajka, dodajemy
masło, grappę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Staramy się jak najmniej podsypywać
mąką.

Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę na bok. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, ok. 1mm. Wycinamy prostokąty, nacinamy na środku.

W głębokiej patelni rozgrzewamy
olej. Smażymy na głębokim tłuszczu ok 1 min z każdej strony, aż będą lekko złote.

Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy aż przestygną. Posypujemy
cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)I n the English versionChiacchiereIngredients for 2 large bowls:480 g of
flour100 g of sugar40 g softened butter4 eggs200 ml of grappaoil for cookingpowdered sugar for sprinklingDirections:Sift the
flour. Add the egg, sugar, butter and grappa to the center of the well. Work the ingredients together until a firm dough forms.After you’ve kneaded the dough, it should be just a little sticky to the touch. Cover with plastic wrap, and rest on the counter for 60 minutes. Divide the dough into two or three pieces. Cut the dough into pieces and roll them through the pasta machine (or use a rolling pin).On a lightly floured surface, roll out one of the pieces of dough, 1 mm thick. With a pastry wheel, cut the dough into strips. At this point, the dough is ready to be fried.Heat the oil. When hot, drop the pieces of dough in it and fry until golden all over and puffed.
Serve hot, dusted with the icing sugar.