ßßß
Składniki na 2 duże miski:480 g maki14 g proszku do pieczenia100 g cukru40 g miękkiego masła4 jajka200 ml grappyolej do smażeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem.Wbijamy w środek jajka, dodajemy masło, grappę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką.
Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na godzinę na bok. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto bardzo cienko, ok. 1mm. Wycinamy prostokąty, nacinamy na środku.
W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na głębokim tłuszczu ok 1 min z każdej strony, aż będą lekko złote.
Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zostawiamy aż przestygną. Posypujemy cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)I n the English versionChiacchiereIngredients for 2 large bowls:480 g of flour100 g of sugar40 g softened butter4 eggs200 ml of grappaoil for cookingpowdered sugar for sprinklingDirections:Sift the flour. Add the egg, sugar, butter and grappa to the center of the well. Work the ingredients together until a firm dough forms.After you’ve kneaded the dough, it should be just a little sticky to the touch. Cover with plastic wrap, and rest on the counter for 60 minutes. Divide the dough into two or three pieces. Cut the dough into pieces and roll them through the pasta machine (or use a rolling pin).On a lightly floured surface, roll out one of the pieces of dough, 1 mm thick. With a pastry wheel, cut the dough into strips. At this point, the dough is ready to be fried.Heat the oil. When hot, drop the pieces of dough in it and fry until golden all over and puffed. Serve hot, dusted with the icing sugar.