Wykonanie
Mimo że jest już po świętach Wielkanocnych , ja zapraszam każdego z Was na
cytrynową babeczkę :) Wcześniej nie miałam chwili by zajrzeć na bloga, więc przepis będzie z delikatnym opóźnieniem. Babka jest na prawdę bardzo pyszna i można ją również zrobić jako zwykłe ciacho w keksówce, wtedy nie będzie miała świątecznego nastroju :) Za kilka dni pokażę Wam jeszcze jedną babkę, tamta też jest świetna,
mogę Wam tylko zdradzić, że będzie z nadzieniem, a jakim to się dowiecie niedługo ;)Składniki :5
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki pszennej2
kisiele cytrynowe +
mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo :
lukier lub
cukier puderPrzygotowanie :
Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką
cukru.Do szklanki wsypujemy 2
kisiele i dopełniamy
mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych
jajek mąkę pszenną,
olej,
proszek do pieczenia i
kisiele razem z
mąką ziemniaczaną.Wszystko dokładnie miksujemy.Foremkę natłuszczamy i wysypujemy
bułką tartą. Wylewamy masę do formy i pieczemy w 180st. C przez 50-60 min. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczona.Wystudzoną babkę lukrujemy lub posypujemy
cukrem pudrem.

Smacznego ! ;)