Wykonanie
Nie spodziewałam się, ze ciasto
otrębowe może być takie wilgotne i takie smaczne !
otręby tych Świąt mnie zaskoczyły bo i mazurek był na
otrębowym spodzie :) Polecam tym, którzy jeszcze nie próbowali
otrębów w wypiekach!



inspiracjaSkładniki:1 szklanka
otrębów pszennych ( użyłam Kupiec )1/2 szklanki
otrębów owsianych ( Kupiec )1 szklanka
cukrupół szklanki suchego
makupół szklanki
mąki pszennej100 g
pistacji posiekanych190 g
masła4
jajka1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaKruszonka:1.5 płaskiej łyżki
masła3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
cukruLukier:3/4 szklanki
cukru pudru2-3 lyżki
soku z cytrynyJaja ubić z
cukrem na bardzo puszystą białą masę, w kilku partiach dodawać
otręby, następnie
mąkę wymieszaną z proszkiem, posiekane drobno
daktyle i na końcu
mak.
Masło roztopić, lekko schłodzić i małym strumieniem dodawać do masy ciągle miksując. Ciasto przełożyć do foremki ( użyłam prostokątnej ) posypać przygotowaną kruszonką i posiekanymi
pistacjami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180' na ok 20- 25 minut. Po wystudzeniu ciasto polać cienkim strumieniem lukru.Smacznego:)