Wykonanie
Niby jedno, a jednak cztery. Ciasto w stylu babkowym, lecz nie jest suche. Samo przygotowanie zabiera zdecydowanie mniej czasu, niż pieczenie. Każdy ma szansę znaleźć w nim swój ulubiony smak. Dla mnie najlepszy to makowy i
kisielowy. Ciekawe jaki będzie Twój? :)
SKŁADNIKI:- 1 kostka
masła- 1 1/2 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki- 6
jajek- 6 łyżek
oleju- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
cukier waniliowy- 1/2 szklanki
maku- 1
kisiel czerwony (np.
truskawkowy)- 1 łyżka
kakaoPRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodając po jednym
żółtku i dosypując stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy
olej po jednej łyżce i dobrze mieszamy. Na końcu dokładamy pianę ubitą z
białek i delikatnie łączymy z
ciastem. Następnie masę dzielimy na 4 równe części. Pierwsza pozostaje jasna, do drugiej dodajemy
kakao, do trzeciej
mak, a do ostatniej
kisiel i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by te same kolory w większości nie stykały się ze sobą. Najlepiej to pokazują poniższe zdjęcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni C i kolejne 30 minut 160 stopniach C. Tryb góra-dół.