ßßß
SKŁADNIKI:- 1 kostka masła- 1 1/2 szklanki cukru- 2 szklanki mąki- 6 jajek- 6 łyżek oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 1/2 szklanki maku- 1 kisiel czerwony (np. truskawkowy)- 1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku i dosypując stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy olej po jednej łyżce i dobrze mieszamy. Na końcu dokładamy pianę ubitą z białek i delikatnie łączymy z ciastem. Następnie masę dzielimy na 4 równe części. Pierwsza pozostaje jasna, do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej mak, a do ostatniej kisiel i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia formy, tak by te same kolory w większości nie stykały się ze sobą. Najlepiej to pokazują poniższe zdjęcia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150 stopni C i kolejne 30 minut 160 stopniach C. Tryb góra-dół.