Wykonanie
W ogóle mnie nie zdziwi fakt, jeśli tę babkę większość z Was zna. Warto ją jednak przed świętami przypomnieć - nie tylko cudownie smakuje, ale też pięknie wygląda :)
Składniki:6 jaj1,5 szkl.
cukru200 g
masła2 szkl.
mąki2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniakisiel wiśniowy (dla większej intensywności barwy można dodać czerwony barwnik)
kisiel cytrynowy (dla większej intensywności barwy można dodać żółty barwnik)2 łyżki
kakao1/2 szkl.
maku1/2 szkl.
olejuSposób przygotowania:
Żółtka utrzyj z
cukrem. Dodawaj kolejno, nie przestając miksować, pokrojone
masło,
mąkę,
proszek do pieczenia,
olej i pianę z
białek. Wszystko wymieszaj i podziel na cztery części. Do jednej porcji dodaj
kisiel cytrynowy, do drugiej -
kakao, do trzeciej -
kisiel wiśniowy, do czwartej -
mak. W tej też kolejności wlewaj ciasto do formy - wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą. Przez środek zrób rowek nożem. Piecz w 180 st. ok. 1 godziny.