ßßß
Składniki:6 jaj1,5 szkl. cukru200 g masła2 szkl. mąki2 łyżki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczeniakisiel wiśniowy (dla większej intensywności barwy można dodać czerwony barwnik)kisiel cytrynowy (dla większej intensywności barwy można dodać żółty barwnik)2 łyżki kakao1/2 szkl. maku1/2 szkl. olejuSposób przygotowania:Żółtka utrzyj z cukrem. Dodawaj kolejno, nie przestając miksować, pokrojone masło, mąkę, proszek do pieczenia, olej i pianę z białek. Wszystko wymieszaj i podziel na cztery części. Do jednej porcji dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - kakao, do trzeciej - kisiel wiśniowy, do czwartej - mak. W tej też kolejności wlewaj ciasto do formy - wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Przez środek zrób rowek nożem. Piecz w 180 st. ok. 1 godziny.