Wykonanie


Sernik Wiedeński to klasyczny sernik bez
spodu. W tym przepisie nie oddziela się
żółtek od
białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.

1 kg tłustego
twarogu1 i 1/5 szklanki
cukru pudru5
jajek100 g
masła1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania)ok. 40 g
masła
Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Zmielić
ser przynajmniej dwa
razy.
Masło utrzeć na białą masę, dodać
cukier waniliowy,
cukier puder i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Powoli wbijać
jajka (po jednym - ciągle ubijając). Następnie dodawać po jednej łyżce
twarogu, a na końcu wmieszać
mąki wraz z
cukrem z prawdziwą
wanilią.Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt
dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.


Formę smarujemy
margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować
polewę czekoladową.
Czekoladę z
masłem roztapiamy w kąpieli
wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy
czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się jej nie zagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik.* jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć** gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypieku






Sernik zainspirowany przepisem ze strony mojewypieki.com