ßßß

Sernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.
1 kg tłustego twarogu1 i 1/5 szklanki cukru pudru5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)Polewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania)ok. 40 g masła
Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową.Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się jej nie zagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik.* jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć** gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypieku



Sernik zainspirowany przepisem ze strony mojewypieki.com