ßßß Cookit - przepis na Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

nazwa

Wykonanie

Sernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.
1 kg tłustego twarogu
1 i 1/5 szklanki cukru pudru
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
cukier waniliowy
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania)
ok. 40 g masła
Sernik Wiedeński - Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zmielić ser przynajmniej dwa razy.
Masło utrzeć na białą masę, dodać cukier waniliowy, cukier puder i dalej mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powoli wbijać jajka (po jednym - ciągle ubijając). Następnie dodawać po jednej łyżce twarogu, a na końcu wmieszać mąki wraz z cukrem z prawdziwą wanilią.
Masy serowej nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.
Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z palnika w momencie gdy czekolada stanie się zupełnie gładka. Staramy się jej nie zagotować. Chwilę czekamy aż masa lekko ostygnie i polewamy nią sernik.
* jest to bardzo ważne - w przeciwnym razie masa może się ściąć
** gdyby okazało się, że ciasto jest nierówne lub lekko opadło, sernik można odwrócić, tak aby spód stał się górą wypieku
Sernik zainspirowany przepisem ze strony mojewypieki.com
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/03/sernik-wiedenski.html