Wykonanie
Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym
stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w
rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez
spodu oraz bohater tego posta - sernik z
kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i
powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie
mąki,
masła i
cukru, z dodatkiem
smakowym w postaci
kakao. W zależności od użytego
twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze przygotowuje go z klasycznego, trzykrotnie mielonego
twarogu, ja do przepisu wykorzystałam
twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą
serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).Polecam również przepisy na sernik
czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście .

Składniki:kruszonka200g
mąki pszennej110g
masła100g
cukru3 łyżki
kakaomasa serowa500g
twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego2
jajka50g
masła100g
cukru1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanej (lub mniej, jeśli korzystamy z własnoręcznie mielonego
twarogu)

Wykonanie:-
mąkę przesiać z
kakao, dodać
cukier i posiekane
masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki na masę
serową powinny
mieć temperaturę pokojową-
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo
jajka oraz partiami
twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z
pomarańczy i
mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników

- na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę
serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię- sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony- studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku- po wyjęciu z piekarnika nie kroić, schłodzić kilka godzin w lodówce, dopiero wtedy porcjowaćMój sernik z zamierzenia nie jest wysoki, jeżeli lubicie typowo wysokie serniki, należy zwiększyć ilość składników na masę
serową. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7 lub tortownicy 18-21cm.