ßßß Cookit - przepis na Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką

Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.
Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie i książkach kucharskich, ja jednak chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.
W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował. Moja mama zawsze przygotowuje go z klasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).
Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście .
Składniki:
kruszonka
200g mąki pszennej
110g masła
100g cukru
3 łyżki kakao
masa serowa
500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
2 jajka
50g masła
100g cukru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub mniej, jeśli korzystamy z własnoręcznie mielonego twarogu)
Wykonanie:
- mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)
- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek
- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach
- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając
- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników
- na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię
- sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony
- studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku
- po wyjęciu z piekarnika nie kroić, schłodzić kilka godzin w lodówce, dopiero wtedy porcjować
Mój sernik z zamierzenia nie jest wysoki, jeżeli lubicie typowo wysokie serniki, należy zwiększyć ilość składników na masę serową. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7 lub tortownicy 18-21cm.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/02/sernik-krolewski-czyli-sernik-z-kakaowa.html