ßßß
Składniki:kruszonka200g mąki pszennej110g masła100g cukru3 łyżki kakaomasa serowa500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego2 jajka50g masła100g cukru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub mniej, jeśli korzystamy z własnoręcznie mielonego twarogu)
Wykonanie:- mąkę przesiać z kakao, dodać cukier i posiekane masło (nie prosto z lodówki, ale też nie za ciepłe)- podane składniki można połączyć dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników
- na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię- sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony- studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku- po wyjęciu z piekarnika nie kroić, schłodzić kilka godzin w lodówce, dopiero wtedy porcjowaćMój sernik z zamierzenia nie jest wysoki, jeżeli lubicie typowo wysokie serniki, należy zwiększyć ilość składników na masę serową. Przepis do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7 lub tortownicy 18-21cm.