ßßß
Post dodaję dzisiaj tak wcześnie, bo dzisiaj jest Domówka 2.0 - czyli spotkanie krakowskich blogerów :) , a po zajęciach chcę jeszcze upiec słodkości na to spotkanie :) (i zrobić prezentację bloga :P na którą w sumie nie mam nawet pomysłu, za młody ten blog jest :D)Przepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchniDodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :)Zapraszam!SernikobrownieSkładniki:Ciasto:200 g gorzkiej czekolady200 g masła150 g cukru pudru (dałam nieco mniej)100 g mąki pszennej3 jajkaMasa serowa:500 g serka sernikowego (może być też twaróg zmielony 2 razy)80 g cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego2 jajkaWykonanie: W kąpieli wodnej (miskę wkładamy do garnka z gorącą wodą) rozpuszczamy masło i czekoladę (łamiemy ją w kostki), zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok.W kolejnej misce umieszczamy cukier puder i powoli wlewamy do niej masę czekoladową, ciągle miksując. Następnie dodajemy po 1 jajku i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.W drugiej misce umieszczamy ser, cukier, jajka i miksujemy na gładką masę.
Na spód foremki (ja używam tradycyjnie silikonowej) wykładamy 3/4 czekoladowego ciasta, rozprowadzamy, na wierzch masę serową, rozprowadzamy, a na wierzchu robimy kleksy z czekoladowego ciasta, które nam pozostało :)Pieczemy ok. 50 minut w 170 st.Smacznego!