ßßß

Czekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci.Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem.
biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki tortowej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej2/3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao60 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiejcukier waniliowy
mleko do naponczowaniamasa mleczna:3/4 szklanki mleka3/4 szklanki cukru150 g masła3 szklanki mleka w proszkucukier z prawdziwą wanilią (ewentualnie cukier waniliowy)100 g czekolady mlecznej60 g masłaFormę ok. 20 x 30 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek.Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu dodajemy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko w proszku i chwilę gotować ciągle mieszając - ostudzić. Następnie do całości dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i połączyć z wcześniej ubitym na puszysta masę masłem.Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem.Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto.Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty.Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem.


