Wykonanie
Zacznę od tego że moja siostra jest fanką batonika o nazwie
mleczna kanapka i choć sama za nim nie przepadam, gdy znalazłam przepis na ciasto o nazwie
mleczna kanapka postanowiłam je zrobić i użyć jako wspaniałego pretekstu do odwiedzin :) Siostra przyjechała, ale nie tylko ona zajadała się
ciastem, bo smakowało wszystkim i po 2 dniach zostały marne 2 kawałeczki, które zostały zapakowane "na
drogę" :DNo i co najważniejsze od prawdziwego amatora tych słodkości usłyszałam, że ciasto faktycznie smakuje jak
mleczna kanapka, a o to chyba w tym wszystkim chodzi, prawda?Podstawą ciasta jest
biszkopt, który przekłada się masą
mleczną a całość oblewa
polewą czekoladową. Pyszności.
Składniki na
biszkopt:6
jajekszklanka
cukrupół szklanki
mąki wrocławskiejpół szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao2 łyżki
olejuUbijamy
białka, pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Do
białek dodajemy pojedynczo
żółtka cały czas ubijając. Wlewamy
olej nie przestając miksować, a następnie dodajemy suche składniki jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 minut.Składniki na masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy350 g
masłaMleko zagotowujemy wraz z
cukrem i
cukrem waniliowym ciągle mieszając, by
cukier się rozpuścić i zostawiamy do ostygnięcia. Ciepłe
masło traktujemy mikserem na wysokich obrotach, a gdy masa jest już gładka dodajemy powoli ostudzone
mleko. Na koniec wsypujemy
mleko w proszku i gotowe!! Masą przekładamy
biszkopt.Składniki na polewę:ok. 70 g
masłatabliczka
gorzkiej czekoladyCzekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do misieczki, dodajemy
masło i wkładamy na chwilę do mikrofalówki, by wszystko się ładnie roztopiło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą oblewamy ciasto.Całość prezentuje się następująco: