Wykonanie
Ciasto
mleczna kanapka to połączenie delikatnego
biszkoptu i
mlecznej masy które razem tworzą ciasto przypominające w smaku tort ;-) Jest bardzo puszyste i miękkie, masa nie jest za ciężka a w smaku delikatnie wyczuwa się
mleko w proszku które przypomina mi moje smaki z dzieciństwa. Ostatnio robiłam je koleżance z okazji jej imienin i rozeszło się w mgnieniu oka, prawda Kasiu? ;-)

SkładnikiCiasto7
jajek1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa1/2 szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku2/3 szklanki
cukru350 g
masła (w temperaturze pokojowej)16 g
cukru waniliowegoPolewa czekoladowa100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady70 g
masła
WykonanieCiasto
Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle miksując dodajemy pół szklanki
cukru. Miksujemy, aż masa się stanie gęsta i lśniąca. W drugiej misce
żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem, a następnie dodajemy do piany z
białek i delikatnie mieszamy łyżką. Do masy przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (25×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy około 40 minut. Po czym odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.MasaDo garnuszka wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy po czym zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, powoli dodajemy do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Na koniec wsypujemy przesiane
mleko w proszku i miksujemy aż masa stanie się gładka. Ostudzony
biszkopt przekrajamy wzdłuż i przekładamy
mleczną masą.
Polewa czekoladowaMasło i
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym polewamy ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce. Po kilku godzinach w chłodzie masa na pewno stwardnieje ze względu na dużą ilość
masła, więc dobrze jest wyjąć je z lodówki na ok. 2 godziny przed podaniem.