Wykonanie
Ciasto ostatnio bardzo popularne, więc i ja się skusiłam, ponieważ nie miałam co zrobić z
mlekiem w proszku. Mi smakowało średnio.
Mleko w proszku ma intensywny smak aż za bardzo, a dodane jest go aż 2 szklanki. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to będzie mu smakować.Ja zrobiłam swoje ciasto
biszkoptowe, które zawsze wychodzi.Inspiracja

Składniki na
kakaowy biszkopt:6
jajek6 łyżek stołowych
cukru6 łyżek stołowych (kopiastych)
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy3 łyżki
kakaoOddzielić
białka od
żółtek, ubić
białka (posolić szczyptą
soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce
cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać
żółtka, a następnie po łyżce
mąki i
proszek do pieczenia oraz
kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę
margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min. Wystudzić.Składniki na
mleczną masę:pół szklanki
mleka2 szklanki
mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki
cukru350 g
masła16 g
cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ostudzić.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone
mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane
mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony
biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na
polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady70 g
masłaMasło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce.
