ßßß
Składniki na kakaowy biszkopt:6 jajek6 łyżek stołowych cukru6 łyżek stołowych (kopiastych) mąkiłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy3 łyżki kakaoOddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 min. Wystudzić.Składniki na mleczną masę:pół szklanki mleka2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)2/3 szklanki cukru350 g masła16 g cukru wanilinowegoMleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.Składniki na polewę czekoladową:100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady70 g masłaMasło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.Przechowywać w lodówce.