Wykonanie



Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego
sosu pomidorowego i
sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g
mąki240 ml ciepłej
wody30 g
drożdży świeżych2 łyżki
miodułyżka
oleju lub
oliwyłyżeczka
solifarsz:500 g
pieczarekduża
cebulaprzyprawy:
czosnek w proszku,
słodka papryka,
sól,
pieprzsos pomidorowy (passata)
przyprawy:
tymianek,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprzok. 200 g
żółtego sera (lub
mozzarelli)Calzone - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy
miód, 2 łyżki
mąki i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle/margarynie, dodajemy pocięte
pieczarki i całość dusimy do miękkości. Na końcu doprawiamy
papryką,
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Studzimy.Do passaty pomidorowej dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 3 części. Każdą z nich formujemy w płaski okrągły placek. Na środku każdego z nich rozprowadzamy
sos pomidorowy i wykładamy farsz. Wszystko posypujemy
startym serem. Składamy, zlepiamy jak dużego pieroga i całość smarujemy
mlekiem. Można oprószyć
ziołami.Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 7-10 minut do zrumienienia ciasta.






