Wykonanie

Świąteczny,
drożdżowy makowiec zawijany.
Absolutny mus na świątecznym
stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.Ja użyłam mielonego
maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony
mak. Jeśli natomiast sami mielimy
mak, to należy go najpierw zagotować wodzie, w ilości
wody odpowiadającej ilości
maku i zostawić do napęcznienia. Następnie zmielić i odsączyć z nadmiaru
wody. Wtedy do masy makowej wystarczy dodać minimalną ilość
mleka – do odpowiedniej konsystencji.Makowiec zawijany na 1 makowiec długości ok 45 cmSkładniki1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej luksusowej + do podsypywania70 ml letniego
mleka60 g
masła2
żółtka z dużych
jajek18 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowegoszczypta
soli1/2 łyżki
wódkido posmarowania papieru1/2 łyżki
olejumasa makowa200 g mielonego
makuok. 100 ml
mleka85 g
cukru15 g
cukru waniliowego1 łyżka
miodu40 g
rodzynek20 g
orzechów włoskich1 łyżeczka kandyzowanej
skórki pomarańczowejkilka kropli
olejku migdałowego1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżki miękkiego
masła2
białka z dużych
jajeklukier1 szklanka
cukru pudruok. 2 łyżki gorącej
wody1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie z
drożdży zrobić rozczyn:
drożdże rozpuścić z
cukrem oraz ciepłym
mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięciawymieszać
mąkę, rozczyn,
żółtka,
sól,
wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone
masłoodstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę
mleko podgrzać i rozpuścić w nim
cukry i
miód, a następnie dodać
mak i pogotować 10 min, mieszając by
mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml
mleka – to zależy od
maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niego jeszcze
białka, które go rozrzedządodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem
białek i odstawić masę, aż do wystygnięcia
białka ubić na sztywnodo chłodnej masy dodać
białka i delikatnie wymieszaćpodsypując
mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek grubości ok. 5 mm i wymiarach ok. 20 na 40 cmnastępnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę
makową, zostawiając z jednego dłuższego brzegu ok. 3 cm wolnegobrzeg ciasta zwilżyć lekko
wodą, by lepiej się kleił. Całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleićpapier do pieczenia posmarować
olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając ok. 2 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Najłatwiej ułożyć ciasto papierze i zebrać go u góry zaginając go lub spinając np zszywkami. Na końcach tuby papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartątubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut – do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem). Na ostatnie 5 min. pieczenia rozciąć papier i pozwolić by wierzch się bardziej zarumieniłprzestudzić makowiecrozrobić
lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiectrzymać w chłodzieOpublikowano: 24 grudnia 2013Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Koreczki polskie

Tagliatelle con Ragù alla Bolognese
Pstrąg ziołowy z grilla

Batoniki
musli kajmakowe z
czekoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus