ßßß
Świąteczny, drożdżowy makowiec zawijany. Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej.Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak. Jeśli natomiast sami mielimy mak, to należy go najpierw zagotować wodzie, w ilości wody odpowiadającej ilości maku i zostawić do napęcznienia. Następnie zmielić i odsączyć z nadmiaru wody. Wtedy do masy makowej wystarczy dodać minimalną ilość mleka – do odpowiedniej konsystencji.Makowiec zawijany na 1 makowiec długości ok 45 cmSkładniki1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej + do podsypywania70 ml letniego mleka60 g masła2 żółtka z dużych jajek18 g świeżych drożdży2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soli1/2 łyżki wódkido posmarowania papieru1/2 łyżki olejumasa makowa200 g mielonego makuok. 100 ml mleka85 g cukru15 g cukru waniliowego1 łyżka miodu40 g rodzynek20 g orzechów włoskich1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowejkilka kropli olejku migdałowego1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżki miękkiego masła2 białka z dużych jajeklukier1 szklanka cukru pudruok. 2 łyżki gorącej wody1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie z drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozpuścić z cukrem oraz ciepłym mlekiem (nie gorącym!) i odstawić do wyrośnięciawymieszać mąkę, rozczyn, żółtka, sól, wódkę i dobrze wyrobić ciasto, na koniec dodając rozpuszczone, ostudzone masłoodstawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinęmleko podgrzać i rozpuścić w nim cukry i miód, a następnie dodać mak i pogotować 10 min, mieszając by mak się nie przypalił. Możliwe, że ze będzie trzeba dolać trochę więcej niż 100 ml mleka – to zależy od maku. Natomiast nie zmienia to faktu, że masa makowa ma być dość gęsta i zwarta. Pamiętajmy, że dodamy do niego jeszcze białka, które go rozrzedządodać pozostałe składniki masy makowej, z wyjątkiem białek i odstawić masę, aż do wystygnięciabiałka ubić na sztywnodo chłodnej masy dodać białka i delikatnie wymieszaćpodsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokątny placek grubości ok. 5 mm i wymiarach ok. 20 na 40 cmnastępnie nałożyć na całą powierzchnię placka masę makową, zostawiając z jednego dłuższego brzegu ok. 3 cm wolnegobrzeg ciasta zwilżyć lekko wodą, by lepiej się kleił. Całość zwinąć w rulon, wzdłuż dłuższej krawędzi, a końce podłożyć pod spód i skleićpapier do pieczenia posmarować olejem, przełożyć na niego makowiec i zawinąć go tworząc tubę i zostawiając ok. 2 cm przestrzeni w środku (aby ciasto mogło nieco urosnąć). Najłatwiej ułożyć ciasto papierze i zebrać go u góry zaginając go lub spinając np zszywkami. Na końcach tuby papier powinien wystawać ok 3 cm poza końce ciasta. Tubę po bokach zostawić otwartątubę z makowcem ułożyć na blasze i piec w 190ºC przez ok 45 minut – do złotobrązowego koloru (będzie widać pod papierem). Na ostatnie 5 min. pieczenia rozciąć papier i pozwolić by wierzch się bardziej zarumieniłprzestudzić makowiecrozrobić lukier i posmarować nim jeszcze ciepły makowiectrzymać w chłodzieOpublikowano: 24 grudnia 2013Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Koreczki polskie
Tagliatelle con Ragù alla Bolognese
Pstrąg ziołowy z grilla
Batoniki musli kajmakowe z czekoladąPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus