Wykonanie

Piękna, fioletowa zupa krem z czarnych
marchewek, z kleksem
śmietany i prażonymi
orzechami włoskimi. Zdrowa i wyjątkowa!Czarna
marchew, zwana też
marchewką purpurową czy fioletową, smakuje niemal identycznie jak zwykła pomarańczowa (odrobinę bardziej ostro), ale zawiera o wiele więcej beta-karotenu i luteiny niż pomarańczowa, a przede wszystkim zawiera silne antyoksydanty – antocyjany, znane Wam z czarnych
porzeczek, czarnego bzu,
jeżyn czy aronii.Kolejną ciekawostką jest to, że kiedyś
marchew była właśnie fioletowa, a
pomarańczowe odmiany są pochodną oryginalnej ciemnej
marchwi.Piszę, że to czarna
marchew, zwana też fioletową, ale tak naprawdę odmian jest kilka, a ich nazwy często są stosowane wymiennie. Ja polecam Wam wybrać do zupy stricte ciemną, czarną
marchew, bo te fioletowe, jaśniejsze, często mają zwykłe,
pomarańczowe wnętrze i zbyt mało barwnika, by zrobić z nich fioletową zupę. Natomiast nieciekawa z wierzchu czarna
marchew, kryje piękne, fioletowe wnętrze :)Ponieważ
marchew, zarówno pomarańczowa jak i czarna, są warzywami o dość wyraźnym, lekko słodkim smaku, to krem ten możecie przygotować na wodzie – ja tak zrobiłam. Uważam, że doprawiony
ziołami, wystarczająco broni się smakiem. Ale możecie też użyć lekkiego
bulionu warzywnego, czy warzywno-
mięsnego, którego używamy w przypadku innych warzywnych zup kremów. Wtedy zupa będzie
mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak i będzie bardziej odżywcza.Podczas przygotowań polecam rękawiczki i ciemny fartuch, bo sok z czarnej
marchwi, podobnie jak
buraki czy inne fioletowe warzywa, niebezpiecznie barwi wszystko wokół :)Zupę można też odrobinę zakwasić –
sokiem z cytryny lub
octem, co dobrze wpływa na smak warzywnych kremów. Jednak pamiętajcie, że przez kwas stracicie fioletowy kolor, który zmieni się w róż :)Fioletowa zupa krem, może być niebanalnym i zdrowym pomysłem na obiad. Zaskoczcie swoich gości! :)4 do 6 porcjiSkładniki600 g czarnej
marchewki (waga po obraniu)200 g
ziemniaków (waga po obraniu)1
cebula1 łyżka
masła klarowanego1 l
wody lub
bulionu warzywnego1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu¾ łyżeczki
gałki muszkatołowej¾ łyżeczki
tymianku⅓ łyżeczki
lubczyku3 łyżki
śmietany 18%do dekoracji4 do 6 łyżek
śmietany 18 % (1 łyżka na porcje)duża garść
orzechów włoskichWykonanie
cebulę posiekać w kostkę.
Ziemniaki i
marchewkę obrać, a następnie
ziemniaki pokroić kostkę, a
marchewkę w talarki. Warto założyć rękawiczki i fartuch, bo ta
marchewka, jak każde mocno fioletowe warzywo, niebezpiecznie barwi w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć na
maśle cebulę, a po chwili dodać
marchew oraz
ziemniaki i podsmażać jeszcze ok 3 do 4 min.dolać
wodę lub
bulion warzywny i gotować zupę przez ok. 20 min, aż warzywa zmięknązupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli nie odpowiada Wam zbyt gęsta konsystencja kremu, można dolać trochę więcej
wody lub
bulionu. Pod koniec miksowania zupę doprawić i zabielić
śmietanąorzechy włoskie posiekać na niezbyt małe kawałki i podprażyć na suchej patelnizupę rozlać do miseczek, ozdobić każdą porcję kleksem
śmietany i posypać podprażonymi
orzechami

Opublikowano: 15 maja 2015Przepis własny. Informacje o wartościach odżywczych czarnej marchwii, za Wikipedia.orgLubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Woda cytrynowo-miętowa

Kompot z suszu

Koktajl
truskawkowy
Sałatka greckaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus