ßßß Cookit - przepis na Fioletowy krem z marchewek

Fioletowy krem z marchewek

nazwa

Wykonanie

Piękna, fioletowa zupa krem z czarnych marchewek, z kleksem śmietany i prażonymi orzechami włoskimi. Zdrowa i wyjątkowa!
Czarna marchew, zwana też marchewką purpurową czy fioletową, smakuje niemal identycznie jak zwykła pomarańczowa (odrobinę bardziej ostro), ale zawiera o wiele więcej beta-karotenu i luteiny niż pomarańczowa, a przede wszystkim zawiera silne antyoksydanty – antocyjany, znane Wam z czarnych porzeczek, czarnego bzu, jeżyn czy aronii.
Kolejną ciekawostką jest to, że kiedyś marchew była właśnie fioletowa, a pomarańczowe odmiany są pochodną oryginalnej ciemnej marchwi.
Piszę, że to czarna marchew, zwana też fioletową, ale tak naprawdę odmian jest kilka, a ich nazwy często są stosowane wymiennie. Ja polecam Wam wybrać do zupy stricte ciemną, czarną marchew, bo te fioletowe, jaśniejsze, często mają zwykłe, pomarańczowe wnętrze i zbyt mało barwnika, by zrobić z nich fioletową zupę. Natomiast nieciekawa z wierzchu czarna marchew, kryje piękne, fioletowe wnętrze :)
Ponieważ marchew, zarówno pomarańczowa jak i czarna, są warzywami o dość wyraźnym, lekko słodkim smaku, to krem ten możecie przygotować na wodzie – ja tak zrobiłam. Uważam, że doprawiony ziołami, wystarczająco broni się smakiem. Ale możecie też użyć lekkiego bulionu warzywnego, czy warzywno-mięsnego, którego używamy w przypadku innych warzywnych zup kremów. Wtedy zupa będzie mieć jeszcze bardziej wyrazisty smak i będzie bardziej odżywcza.
Podczas przygotowań polecam rękawiczki i ciemny fartuch, bo sok z czarnej marchwi, podobnie jak buraki czy inne fioletowe warzywa, niebezpiecznie barwi wszystko wokół :)
Zupę można też odrobinę zakwasić – sokiem z cytryny lub octem, co dobrze wpływa na smak warzywnych kremów. Jednak pamiętajcie, że przez kwas stracicie fioletowy kolor, który zmieni się w róż :)
Fioletowa zupa krem, może być niebanalnym i zdrowym pomysłem na obiad. Zaskoczcie swoich gości! :)
4 do 6 porcji
Składniki
600 g czarnej marchewki (waga po obraniu)
200 g ziemniaków (waga po obraniu)
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
1 l wody lub bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki tymianku
⅓ łyżeczki lubczyku
3 łyżki śmietany 18%
do dekoracji
4 do 6 łyżek śmietany 18 % (1 łyżka na porcje)
duża garść orzechów włoskich
Wykonanie
cebulę posiekać w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać, a następnie ziemniaki pokroić kostkę, a marchewkę w talarki. Warto założyć rękawiczki i fartuch, bo ta marchewka, jak każde mocno fioletowe warzywo, niebezpiecznie barwi w garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć na maśle cebulę, a po chwili dodać marchew oraz ziemniaki i podsmażać jeszcze ok 3 do 4 min.
dolać wodę lub bulion warzywny i gotować zupę przez ok. 20 min, aż warzywa zmiękną
zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli nie odpowiada Wam zbyt gęsta konsystencja kremu, można dolać trochę więcej wody lub bulionu. Pod koniec miksowania zupę doprawić i zabielić śmietaną
orzechy włoskie posiekać na niezbyt małe kawałki i podprażyć na suchej patelni
zupę rozlać do miseczek, ozdobić każdą porcję kleksem śmietany i posypać podprażonymi orzechami
Opublikowano: 15 maja 2015
Przepis własny. Informacje o wartościach odżywczych czarnej marchwii, za Wikipedia.org
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Woda cytrynowo-miętowa
Kompot z suszu
Koktajl truskawkowy
Sałatka grecka
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/fioletowy-krem-z-marchewek