ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Menu
Julia
Witam wszystkich! Jestem Julia i uwielbiam gotować :) Mam 12 lat. Czekam na polską edycję "MasterChef Junior" ;) KONTAKT: [email protected]
Archiwum
BABECZKI
CIASTA
DESERY
KANAPKI
KOKTAJLE
O mnie
OBIADY
PUDDINGI
SOSY
Wszystko
Powiadomienia
O nowych wpisach
Ostatnie wpisy
Tarta bananowa z kremem toffi
Sos czekoladowy z pieca
Chrupiące placuszki z miodem
Pyszny pudding cytrynowy
Karmelizowane ananasy
Kruche ciasteczka z dżemem
Faworki
Zamiast biszkopta wyszedł zakalec
Sernik z brzoskwiniami
Bardzo czekoladowe muffiny
Tagi
babeczki cytrynowe
Chrupiące placuszki
ciasto bezowe
desery na zimno
faworki
jabłecznik z lodami
karmelizowane ananasy
koktajl owocowy na gorące dni
kruche ciasteczka
lukier do dekoracji
mufinny czekoladowe
pudding cytrynowy
pudding czekoladowy
pudding z nutellą
Sernik z brzoskwiniami
sos czekoladowy z pieca
ziemniaczki z piekarnika
Te faworki są pyszneeeeeee..... Naprawdę! Polecam :D
Składniki:
5 żółtek
3/4 masła lub margaryny
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
ok.1 litr oleju (do smażenia)
3 łyżki wody
starta skórka z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Tłuszcz rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Utrzyj żółtka, dodaj wodę, cukier puder i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę i rozpuszczony tłuszcz i wszystko zagnieść. Owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godz. Później rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na kwadratowy placek. Ciasto nie może być za cienkie. Nożem pokrój ciasto na paski szerokości ok. 2cm i długości 10 cm. Ukośnie odkrój brzegi. W środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden z końców ciasta. Rozgrzej olej na patelni. Oleju musi być dużo tak żeby całkowicie przykrył każdy faworek. Smaż po kilka faworków aż nabiorą złotego koloru po dwóch stronach. Gdy są ciepłe posyp je cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Smacznego!
Źródło:http://lifeinkitchen.blox.pl/2014/01/Faworki.html