MenuJuliaWitam wszystkich! Jestem Julia i uwielbiam gotować :) Mam 12 lat. Czekam na polską edycję "MasterChef Junior" ;) KONTAKT: [email protected]ArchiwumBABECZKICIASTADESERYKANAPKIKOKTAJLEO mnieOBIADYPUDDINGISOSYWszystkoPowiadomieniaO nowych wpisachOstatnie wpisyTarta bananowa z kremem toffiSos czekoladowy z piecaChrupiące placuszki z miodemPyszny puddingcytrynowyKarmelizowane ananasyKruche ciasteczka z dżememFaworkiZamiast biszkopta wyszedł zakalecSernik z brzoskwiniamiBardzo czekoladowe muffinyTagibabeczki cytrynoweChrupiące placuszkiciasto bezowedesery na zimnofaworkijabłecznik z lodamikarmelizowane ananasykoktajl owocowy na gorące dnikruche ciasteczkalukier do dekoracjimufinny czekoladowepuddingcytrynowypuddingczekoladowypudding z nutelląSernik z brzoskwiniamisos czekoladowy z piecaziemniaczki z piekarnikaTe faworki są pyszneeeeeee..... Naprawdę! Polecam :DSkładniki:5 żółtek3/4 masła lub margaryny2 szklanki mąki pszennejpół szklanki cukru pudruok.1 litr oleju (do smażenia)3 łyżki wodystarta skórka z 1 cytrynySposób przygotowania:Tłuszcz rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Utrzyj żółtka, dodaj wodę, cukier puder i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę i rozpuszczony tłuszcz i wszystko zagnieść. Owiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godz. Później rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką na kwadratowy placek. Ciasto nie może być za cienkie. Nożem pokrój ciasto na paski szerokości ok. 2cm i długości 10 cm. Ukośnie odkrój brzegi. W środku każdego paska zrób nacięcie i przewlecz przez nie jeden z końców ciasta. Rozgrzej olej na patelni. Oleju musi być dużo tak żeby całkowicie przykrył każdy faworek. Smaż po kilka faworków aż nabiorą złotego koloru po dwóch stronach. Gdy są ciepłe posyp je cukrem pudrem i podawaj na ciepło. Smacznego!