ßßß Cookit - przepis na Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

mięso drobiowe ( np. 4 udka ) ; powinny być np. żeberka ale wolę gotować zupy na drobiu ; może być również np. szynka wieprzowa pokrojona w kostkę
ok. 20 ogórków kiszonych
włoszczyzna
ziemniaki ( ok. 15 szt. )
śmietana 12 %
liść laurowy ; pieprz ; sól
natka pietruszki.
4 - 5 ząbków czosnku.
może być kilka łodyżek selera naciowego.
Zupę ogórkową najlepiej zacząć od obrania ze skórki kiszonych ogórków. Następnie ścieramy je na tarce na największych oczkach. Starte ogórki przekładamy do małego garnka , dolewamy wodę i gotujemy ok. 20 – 30 min. Odstawiamy.
Do dużego garnka ( ja mam 7 litrowy ) wlewamy ok. 3 –3,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy kilka listków laurowych ; pieprz w ziarenkach ; troszkę solimy ( przy gotowaniu ogórkowej uważajmy z solą , najlepiej dosolić ją na końcu gotowania , po wlaniu ugotowanych , startych ogórków kiszonych ).
Udka myjemy i obgotowujemy w mniejszym garnku ( to samo robimy w szynką ); chodzi o to żeby ze skóry wyszły „burzyny” ; po ok. 15 min. udka wypłukać i zdjąć skórę.
Udka wrzucamy do dużego garnka z gotującą się wodą i przyprawami.
W tym czasie obieramy i myjemy włoszczyznę : marchewkę kroimy w talarki ; pietruszkę i seler w kawałki ; wrzucamy również liście selera i pora. Marchewkę wrzucam trochę później.
Po obgotowaniu wyjmujemy włoszczyznę i jej zielone liście.
Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek mąki rozmieszać w ok. ½ l zimnej wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Teraz wrzucam pokrojoną w talarki marchewkę. * Smacznym dodatkiem jest też seler naciowy pokrojony w talarki. Wrzucamy go np. razem z marchewką.
Gdy mięso się ugotuje wyjmujemy je z zupy, zdejmujemy z kostek ; kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Kostki wyrzucamy.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę ( najlepiej przygotować je wcześniej ) i wrzucamy do garnka po kilku minutach od wlania zaczepki ( zaczepka ma się zagotować i wtedy można wrzucać ziemniaki ). I teraz należy być czujnym, bo pokrojone ziemniaki gotują się dosyć szybko ( trzeba sprawdzać żeby się nie rozgotowały ) , jak będą gotowe wlewamy ugotowane kiszone ogórki razem z sokiem.
Teraz trzeba wszystko dosolić (uważać żeby nie za dużo); dodać pieprz .** Jeżeli lubimy to po kilku minutach dodajemy jeszcze śmietanę ( 12 % ) - wlać troszkę zupy do talerza , rozmieszać ze śmietaną i wlać do garnka ( rozmieszaną z zupą śmietanę też przelewam do garnka przez gęste sitko).Wszystko gotować jeszcze przez kilka minut.
Gdy wyłączę zupę dodaję jeszcze pokrojony w talarki : czosnek i np. białą część pora ( również pokrojoną w talarki ) ; chodzi o to żeby czosnek i por tylko się zaparzyły. Przykrywam pokrywką.
Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
* Seler naciowy jest niezwykle aromatyczny. Przed pokrojeniem go należy usunąć z łodyżek włókna.
** Jeżeli nie chce nam się gotować śmietany w zupie to można również podać ją do już ugotowanej , nalanej do talerza zupy w formie kleksa.
Całość posypujemy natką i mieszamy.
Przygotowanie zupy jest raczej pracochłonne ale dla tego smaku warto :)
Smacznego :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/02/Zupa-ogorkowa.html