Wykonanie
mięso drobiowe ( np. 4 udka ) ; powinny być np.
żeberka ale wolę gotować zupy na drobiu ; może być również np.
szynka wieprzowa pokrojona w kostkęok. 20
ogórków kiszonychwłoszczyznaziemniaki ( ok. 15 szt. )
śmietana 12 %
liść laurowy ;
pieprz ;
sólnatka pietruszki.4 - 5 ząbków
czosnku.może być kilka łodyżek
selera naciowego.Zupę
ogórkową najlepiej zacząć od obrania ze skórki
kiszonych ogórków. Następnie ścieramy je na tarce na największych oczkach. Starte
ogórki przekładamy do małego garnka , dolewamy
wodę i gotujemy ok. 20 – 30 min. Odstawiamy.Do dużego garnka ( ja mam 7 litrowy ) wlewamy ok. 3 –3,5 l
wody. Gdy
woda zacznie wrzeć wrzucamy kilka listków laurowych ;
pieprz w ziarenkach ; troszkę solimy ( przy gotowaniu ogórkowej uważajmy z
solą , najlepiej dosolić ją na końcu gotowania , po wlaniu ugotowanych , startych
ogórków kiszonych ).Udka myjemy i obgotowujemy w mniejszym garnku ( to samo robimy w
szynką ); chodzi o to żeby ze skóry wyszły „burzyny” ; po ok. 15 min. udka wypłukać i zdjąć skórę.Udka wrzucamy do dużego garnka z gotującą się
wodą i
przyprawami.W tym czasie obieramy i myjemy
włoszczyznę :
marchewkę kroimy w talarki ;
pietruszkę i
seler w kawałki ; wrzucamy również liście
selera i
pora.
Marchewkę wrzucam trochę później.Po obgotowaniu wyjmujemy
włoszczyznę i jej zielone liście.Następnie przygotowujemy zaczepkę : 6 łyżek
mąki rozmieszać w ok. ½ l zimnej
wody ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby w zupie nie było grudek ). Teraz wrzucam pokrojoną w talarki
marchewkę. * Smacznym dodatkiem jest też
seler naciowy pokrojony w talarki. Wrzucamy go np. razem z
marchewką.Gdy
mięso się ugotuje wyjmujemy je z zupy, zdejmujemy z kostek ; kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Kostki wyrzucamy.Obieramy
ziemniaki i kroimy w kostkę ( najlepiej przygotować je wcześniej ) i wrzucamy do garnka po kilku minutach od wlania zaczepki ( zaczepka ma się zagotować i wtedy można wrzucać
ziemniaki ). I teraz należy być czujnym, bo pokrojone
ziemniaki gotują się dosyć szybko ( trzeba sprawdzać żeby się nie rozgotowały ) , jak będą gotowe wlewamy ugotowane
kiszone ogórki razem z
sokiem.Teraz trzeba wszystko dosolić (uważać żeby nie za dużo); dodać
pieprz .** Jeżeli lubimy to po kilku minutach dodajemy jeszcze
śmietanę ( 12 % ) - wlać troszkę zupy do talerza , rozmieszać ze
śmietaną i wlać do garnka ( rozmieszaną z zupą
śmietanę też przelewam do garnka przez gęste sitko).Wszystko gotować jeszcze przez kilka minut.Gdy wyłączę zupę dodaję jeszcze pokrojony w talarki :
czosnek i np. białą część
pora ( również pokrojoną w talarki ) ; chodzi o to żeby
czosnek i
por tylko się zaparzyły. Przykrywam pokrywką.Zupę przed podaniem posypujemy pokrojoną
natką pietruszki.*
Seler naciowy jest niezwykle aromatyczny. Przed pokrojeniem go należy usunąć z łodyżek włókna.** Jeżeli nie chce nam się gotować
śmietany w zupie to można również podać ją do już ugotowanej , nalanej do talerza zupy w formie kleksa.Całość posypujemy
natką i mieszamy.Przygotowanie zupy jest raczej pracochłonne ale dla tego smaku warto :)Smacznego :)