Wykonanie
Długo szukałem dobrego,
ostrego sosu.Po kilku nieudanych zakupach
sosów których nie
będę tutaj wymieniał,
między innymi dlatego, że już ich nie mam, dostałem w „Kuchniach Świata” takie oto dwa sosy:Pain is good – Jamaican StyleSkład:
chili Habanero,
woda,
marchew,
czosnek,
musztarda (
ocet,
woda,
gorczyca,
sól,
kurkuma,
papryka,
przyprawy, sproszkowany
czosnek), biały
ocet, sproszkowana
cebula,
oliwa,
sok z cytryny,
sok z limonki,
przyprawy.Mama Africa’s HabaneroSkład:
papryka Habanero (33%),
ocet,
olej słonecznikowy,
czosnek,
sok z cytryny,
przyprawy,
musztarda, guma ksantanowa zagęstnik (E 415), naturalny kwas
mlekowy (E 270)Oba sosy znalazłem na stoisku z żywnością Indyjską. Nie polecam szukać dobrego,
ostrego sosu pośród wielu odmian
sosów chińskich. To pseudo ostre sosy, a ich skład pozostawia wiele do życzenia.Miałem nawet jeszcze niedawno dwa z nich w lodówce, ale stały tak długo nieużywane, że wyrzuciłem nie zrobiwszy wcześniej zdjęcia… Może i dobrze 🙂Skład dobrego sosu z papryczek jest wyjątkowo prosty i nie ma w nim miejsca na sztuczne konserwanty, ponieważ ostrość papryczek i
ocet zwykle są wystarczające. Niestety dobre sosy są drogie i niejednokrotnie trzeba na małą buteleczkę wydać ponad 20 złotych. Prawda jest taka, że ta małą buteleczka w większości przypadków wystarczy pewnie na wiele miesięcy użytkowania.Ostrość
sosów, głównie tych z papryczek, ocenia się w skali Scoville’a. Amerykański chemik, Wilbur Scoville stworzył tę skalę w 1912 roku. Substancja wywołująca uczucie ostrości nazwana jest kapsaicyną i to jej stężenie
mierzy się skalą Scoville’a.Kiedyś pomiarów dokonywano organoleptycznie, co miało oczywiste mankamenty w postaci subiektywnej oceny. W dzisiejszych czasach pomiary analityczne określają dokładne stężenie substancji w produkcie.Czysta kapsaicyna została zmierzona w skali Scoville’a uzyskując 16 mln SHU. Jest to wartość maksymalna dla produktów posiadających 100% kapsaicyny, czyli de fakto dla czystej substancji.Minimalną wartość otrzymała „słodka”
papryka, ziarenka
pieprzu około 100-150 SHU, a gdzieś w okolicach 5000 SHU, plasuje się znany
sos Tabasco.
Pieprz cayenne ma około 35 000 SHU a pewne odmiany papryczki habanero ponad 500 000 SHU.Zarówno sos z
serii „Pain is good” jak i „Mama Africa’s HABANERO”, mają około 22 000 SHU i jak dla mnie, są na razie wystarczająco ostre do codziennego użytku.Nie zmieniają zbytnio smaku potrawy, ponieważ wystarczy dodać je w niewielkiej ilości aby znacznie podnieść stopień ostrości.