ßßß
Składniki :2 średniej wielkości cukinie ( tak, żeby było około 1,5 kg )6 cebul średniej wielkości1 duża główka czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi )3 porządne, duże, łyżki przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy )1 łyżeczka pieprzu2 łyżeczki chilli ( jeśli użyliśmy curry łagodnego -jeśli ostrego to już nie musimy dodawać )0,5 kg cukru1 szklanka octu2 łyżki soli
Cukinię , standardowo obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Czosnek ,także obieramy i wyciskamy praską do cukinii . Cebulę również, obieramy i siekamy drobniutko . Oba warzywa przekładamy do miski , dodajemy sól – mieszamy i zostawiamy na noc ,żeby zmiękły i puściły sok . Następnego dnia odcedzamy sok , lekko wygniatając masę warzywną ( ale nie zbyt mocno , bo podczas duszenia będzie się przypalać ) . W dużym garnku dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas mieszając i pilnując ,żeby się nie przypalało – około 30 -40 minut .
Po tym czasie blendujemy na gładką masę . Następnie dodajemy pozostałe składniki z listy : cukier, pieprz,curry ,chilli , ocet . Mieszamy dokładnie do połączenia i zagotowujemy jeszcze około 5 minut . Uwaga bo niemiłosiernie pryska , gdyż jest gęsty . Gorący rozlewamy do słoiczków po koncentracie ( lub innych ) , zakręcamy i zostawiamy ustawione dnem do góry , do wystygnięcia . Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania . Sos curry , świetnie się przechowuje i zyskuje na smaku z czasem . Polecam 😉 Smacznego