Wykonanie
Po
ketchupowym sosie- nadszedł czas na sos
curry . Stwierdziłam ,że warto poeksperymentować z następnymi wersjami
sosów z
cukinii . Tym razem użyłam
curry i
czosnku , efekt- rewelacyjny sos , doskonały na kanapki szczególnie z
wędlinami drobiowymi ,a po wymieszaniu z
majonezem – genialny do frytek . Tak jak w przepisie na
ketchup z
cukinii ,mimo pozornie dużych ilości
cukru i
octu , smaki są świetnie zbalansowane i naprawdę bez octowej nuty , której nie znoszę ( wiem powtarzam się 😉 ) . Polecam włączyć ten wyrób do zimowej spiżarki , szczególnie jeśli tak jak nam , przejadły się Wam nieco marynaty z
cukinii . Czas na zmiany 😉

Składniki :2 średniej wielkości
cukinie ( tak, żeby było około 1,5 kg )6
cebul średniej wielkości1 duża główka
czosnku ( można dać więcej jak ktoś lubi )3 porządne, duże, łyżki
przyprawy curry ( kolor sosu będzie zależał od ilości
kurkumy w mieszance-im więcej tym ładniejszy )1 łyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
chilli ( jeśli użyliśmy
curry łagodnego -jeśli
ostrego to już nie musimy dodawać )0,5 kg
cukru1 szklanka
octu2 łyżki
soli
Cukinię , standardowo obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach .
Czosnek ,także obieramy i wyciskamy praską do
cukinii .
Cebulę również, obieramy i siekamy drobniutko . Oba warzywa przekładamy do miski , dodajemy
sól – mieszamy i zostawiamy na noc ,żeby zmiękły i puściły sok . Następnego dnia odcedzamy sok , lekko wygniatając masę warzywną ( ale nie zbyt mocno , bo podczas duszenia będzie się przypalać ) . W dużym garnku dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas mieszając i pilnując ,żeby się nie przypalało – około 30 -40 minut .

Po tym czasie blendujemy na gładką masę . Następnie dodajemy pozostałe składniki z listy :
cukier,
pieprz,
curry ,
chilli ,
ocet . Mieszamy dokładnie do połączenia i zagotowujemy jeszcze około 5 minut . Uwaga bo niemiłosiernie pryska , gdyż jest gęsty . Gorący rozlewamy do słoiczków po koncentracie ( lub innych ) , zakręcamy i zostawiamy ustawione dnem do góry , do wystygnięcia . Następnie pasteryzujemy 20 minut od zagotowania . Sos
curry , świetnie się przechowuje i zyskuje na smaku z czasem . Polecam 😉 Smacznego