Wykonanie
            
Jak zdążyliście pewnie zauważyć 
kurkuma to maja ulubiona 
przyprawa.No tak, tak.Nie 
będę po raz kolejny pisała o jej cudownych właściwościach i przekonywała, że jest zdrowa i każdy powinien ją spożywać bo z doświadczenia wiem, że jak się człowiek sam nie przekona, to można mu mówić, a i tak swoje wie :)
Kurkuma dobra dla mnie jest – i ja już to wiem i dlatego używam jej wszędzie tam gdzie tylko się da :)Tym razem proponuję 
sałatkę na zimę z 
cukinii z 
kurkumą, 
papryką i 
cebulką (można urozmaicić ją na 
ostro papryczką chili – jeśli ktoś lubi).

Potrzebne będzie:5 kg 
cukinii pokrojonej w średniej grubości plastry4 duże dojrzałe 
papryki pokrojone w słupki (ok. 2 cm)6 dużych 
cebul (pokrojonych w półtalarki)4 łyżki 
soli jodowanej1 łyżeczka 
pieprzu czarnego1 ½ szklanki 
cukru1 ½ opakowania 
kurkumy1 szklanka 
octu 10%1 mała 
papryczka chili (poszatkowana – bez nasion) opcjonalnieJak wykonać:Wszystko dokładnie delikatnie wymieszać w misce i odstawić do macerowania na ½ do 1 godziny czasu. Tak przygotowaną 
cukinię można wkładać do słoików – uzupełniając pozostałą w misce zalewą.Pasteryzować od 20 do 30 minutJak dla mnie – prawdziwa pychota.

Pierwszy raz tą 
sałatkę jadłam w Powroźniku u mojej przemiłej gospodyni Małgorzaty, gdzie często spędzaliśmy wakacje. Madame Małgorzata to wspaniała kobieta o wspaniałym wyczuciu smaku. Warto do niej trafić pod dach …
