Wykonanie
Jak zdążyliście pewnie zauważyć
kurkuma to maja ulubiona
przyprawa.No tak, tak.Nie
będę po raz kolejny pisała o jej cudownych właściwościach i przekonywała, że jest zdrowa i każdy powinien ją spożywać bo z doświadczenia wiem, że jak się człowiek sam nie przekona, to można mu mówić, a i tak swoje wie :)
Kurkuma dobra dla mnie jest – i ja już to wiem i dlatego używam jej wszędzie tam gdzie tylko się da :)Tym razem proponuję
sałatkę na zimę z
cukinii z
kurkumą,
papryką i
cebulką (można urozmaicić ją na
ostro papryczką chili – jeśli ktoś lubi).
Potrzebne będzie:5 kg
cukinii pokrojonej w średniej grubości plastry4 duże dojrzałe
papryki pokrojone w słupki (ok. 2 cm)6 dużych
cebul (pokrojonych w półtalarki)4 łyżki
soli jodowanej1 łyżeczka
pieprzu czarnego1 ½ szklanki
cukru1 ½ opakowania
kurkumy1 szklanka
octu 10%1 mała
papryczka chili (poszatkowana – bez nasion) opcjonalnieJak wykonać:Wszystko dokładnie delikatnie wymieszać w misce i odstawić do macerowania na ½ do 1 godziny czasu. Tak przygotowaną
cukinię można wkładać do słoików – uzupełniając pozostałą w misce zalewą.Pasteryzować od 20 do 30 minutJak dla mnie – prawdziwa pychota.
Pierwszy raz tą
sałatkę jadłam w Powroźniku u mojej przemiłej gospodyni Małgorzaty, gdzie często spędzaliśmy wakacje. Madame Małgorzata to wspaniała kobieta o wspaniałym wyczuciu smaku. Warto do niej trafić pod dach …