Wykonanie
Leczo jest świetnym dodatkiem do kanapki czy
wędliny w okresie zimowym. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.
Składniki:
3,5 kg
cukinii z miękką łupką
1 kg
cebuli5 dużych
papryk1 kg koncentratu /
przecieru pomidorowego1/4 szklanki
octu0,5 kg
cukru2 łyżki
przyprawy curry2 łyżki słodkiej mielonej
paprykisólSposób przygotowania:
1.
Cukinię i
cebulę pokroić w kostkę, nasolić w osobnych naczyniach - do
cukinii dodajemy 4 łyżki
soli, a do
cebuli 2 łyżki
soli. Odstawić na 6 godzin.
2.
Cukinię i
cebulę razem wymieszać (łącznie z
sokiem, które puściły). Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę,
cukier i
ocet, gotować 15 minut.
3. Po tym czasie dodać koncentrat,
curry i mieloną
paprykę, całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze parę minut.
4. Gorące leczo przełożyć do umytych słoików, zakręcić i postawić do góry nogami, by wieczka chwyciły. Lecza w słoikach nie pasteryzujemy.
Smacznego!!!