ßßß Cookit - przepis na Leczo z cukinii na zimę

Leczo z cukinii na zimę

nazwa

Wykonanie

Leczo jest świetnym dodatkiem do kanapki czy wędliny w okresie zimowym. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.
Składniki:
3,5 kg cukinii z miękką łupką
1 kg cebuli
5 dużych papryk
1 kg koncentratu / przecieru pomidorowego
1/4 szklanki octu
0,5 kg cukru
2 łyżki przyprawy curry
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól
Sposób przygotowania:
1. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, nasolić w osobnych naczyniach - do cukinii dodajemy 4 łyżki soli, a do cebuli 2 łyżki soli. Odstawić na 6 godzin.
2. Cukinię i cebulę razem wymieszać (łącznie z sokiem, które puściły). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cukier i ocet, gotować 15 minut.
3. Po tym czasie dodać koncentrat, curry i mieloną paprykę, całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze parę minut.
4. Gorące leczo przełożyć do umytych słoików, zakręcić i postawić do góry nogami, by wieczka chwyciły. Lecza w słoikach nie pasteryzujemy.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/leczo-z-cukinii-na-zime.html