Wykonanie
Trzy lata temu natknęłam się w internecie na świetny przepis. Szukałam chwilę by móc odnieść się do autora przepisu ale niestety jest ich mnóstwo i każdy inny. Dlatego też przedstawiam Wam przepis na
ogórki w
curry. W ubiegłym roku miałam nadmiar
cukinii więc również zrobiłam jak
ogórki.
Składniki:4 kg
ogórków lub
cukinii6
cebul3 filiżanki
cukru2 filiżanki
octu2 łyżki
soli1 torebka
przyprawy curryOgórki umyć, pokroić w plasterki,
cebulę obrać, pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z
octem,
cukrem,
solą i
przyprawą curry. Odstawić na 3 godziny (Ważne!). Przemieszać
między czasie. Po upływie 3 godzin wymieszać i wkładać do słoików. Na wierzch wlać powstałą zalewę tak by przykryły
ogórki (po 2 łyżki stołowe wystarczy). Zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Ogórki kroiłam ze skórką, natomiast
cukinię obrałam, przekroiłam wzdłuż na 4 części, pozbyłam się gniazd nasiennych i wówczas kroiłam w plastry. Jeżeli są
młode cukinie wystarczy przekroić na połowę.