Wykonanie
W smaku delikatna, nie za ostra, lekko słodka, idealna.Pasuje do wielu dań, ja lubię też podgryzać do kanapki :)Najbardziej smakuje wtedy kiedy już
cukinii nie ma,zawsze mam schowany awaryjny słoiczek ;)
Akcja "
cukinia" odbyła się całą rodziną, wszyscy uczestniczyli - zbierali, kroili,układali w słoiczki itd. Wyszło 59 słoiczków:)
Nie ma jak silna męska ręka..
Składniki:2.5 kg
cukinii7 szklanek
wody1.5 szklanki
octu 10% 2 szklanki
cukru 1.5 łyżki
soli 1 czubata łyżka
przyprawy curry 2
cebule liście
selera po kilka ziarenek
gorczycy na słoik
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę.Jeśli
cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.Robimy zalewę z
wody,
octu,
cukru,
soli i
curry, którą zagotowujemy.W umyte słoiki na dnie układamy plasterek
cebuli oraz kilka ziarenek
gorczycy.Następnie układamy
cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków
selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.
Przepis sprawdzony drugi sezon, pochodzi : stądInne moje propozycje
cukiniowe znajdziecie w zakładce "
cukinia".