ßßß
W smaku delikatna, nie za ostra, lekko słodka, idealna.Pasuje do wielu dań, ja lubię też podgryzać do kanapki :)Najbardziej smakuje wtedy kiedy już cukinii nie ma,zawsze mam schowany awaryjny słoiczek ;)
Akcja "cukinia" odbyła się całą rodziną, wszyscy uczestniczyli - zbierali, kroili,układali w słoiczki itd. Wyszło 59 słoiczków:)
Nie ma jak silna męska ręka..
Składniki:2.5 kg cukinii7 szklanek wody1.5 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 1.5 łyżki soli 1 czubata łyżka przyprawy curry 2 cebule liście selera po kilka ziarenek gorczycy na słoik
Przygotowanie:Cukinię myjemy, kroimy w krążki lub kostkę.Jeśli cukinia jest duża -warto wydrążyć z niej miąższ.Robimy zalewę z wody, octu, cukru, soli i curry, którą zagotowujemy.W umyte słoiki na dnie układamy plasterek cebuli oraz kilka ziarenek gorczycy.Następnie układamy cukinię. Na sam koniec kładziemy kilka listków selera. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy przez ok. 10-15 min.


Przepis sprawdzony drugi sezon, pochodzi : stądInne moje propozycje cukiniowe znajdziecie w zakładce "cukinia".