ßßß Cookit - przepis na Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami

Zapiekanki na bagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sałatka z pomarańczą w ...
Wiosna na talerzu, czyli ... »
Chyba każdy choć raz w życiu jadł taką wspaniale chrupką, pełną dodatków zapiekankę. Jednym kojarzy się ten przysmak z dzieciństwem i staniem w długiej kolejce, w przydomowym małym sklepiku. Inni kojarzą zapiekankę z domem pachnącym świeżym wypiekiem, ulubionymi dodatkami i wspaniałym, stopionym serem. A jeszcze inni z szybkimi obiadami między wykładami. Ile wspomnień i miłośników zapiekanek, tyle też jej rodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności".
Składniki:
domowa lub kupna bagietka
Sos (do posmarowania każdej bagietki):
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Farsz:
12-14 małych pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
100 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli
1/4 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1 średni ogórek kiszony
1/2 kostki żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
Domowe lub kupne bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę bagietki smarujemy przygotowanym sosem.
Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i szczyptą soli. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na oliwie z oliwek.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej) pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy oba rodzaje papryki w kostkę i również podsmażamy. Łyżką nakładamy na uprzednio posmarowane sosem bagietki.
Na wierzch układamy usmażone kawałki z kurczaka i pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego.
Całość "przykrywamy" startym na grubych oczkach żółtym serem (ilość zależy od indywidualnych upodobań).
Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju bagietki i upodobań - jak chrupką zapiekankę lubimy).
Takie zapiekanki są idealne na drugie danie, przekąskę itp.
Smacznego
wtorek, 21 kwietnia 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/04/Zapiekanki-na-bagietkach-z-kurczakiem-papryka.html