Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Sałatka z
pomarańczą w ...Wiosna na talerzu, czyli ... »Chyba każdy choć raz w życiu jadł taką wspaniale chrupką, pełną dodatków zapiekankę. Jednym kojarzy się ten przysmak z dzieciństwem i staniem w długiej kolejce, w przydomowym małym sklepiku. Inni kojarzą zapiekankę z domem pachnącym świeżym wypiekiem, ulubionymi dodatkami i wspaniałym, stopionym
serem. A jeszcze inni z szybkimi obiadami
między wykładami. Ile wspomnień i miłośników zapiekanek, tyle też jej rodzajów. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję tej "bagietkowej pyszności".

Składniki:domowa lub kupna
bagietkaSos (do posmarowania każdej
bagietki):2 łyżki
przecieru pomidorowego1/3 łyżeczki ostrej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoFarsz:12-14 małych
pieczarek1/2
czerwonej cebuli100 g
piersi z kurczaka1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowegoszczypta
soli1/4
żółtej papryki1/4
czerwonej papryki1 średni
ogórek kiszony1/2 kostki
żółtego sera lub więcej (w zależności od upodobań)Przygotowanie:Domowe lub kupne
bagietki kroimy na pół. W miseczce łączymy ze sobą składniki naszego sosu. Następnie każdą połówkę
bagietki smarujemy przygotowanym sosem.
Kurczaka kroimy w kostkę lub plastry. Wkładamy do miseczki obsypujemy łyżeczką
słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego i szczyptą
soli. Dodajemy odrobinę
oliwy z oliwek. Mieszamy, aby nasza "marynata" pokryła w całości
kurczaka. Ostawiamy na chwilę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy resztę farszu). Wyciągamy i smażymy na
oliwie z oliwek.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Dodajemy do
cebulki obrane i pokrojone w plasterki (lub drobniej)
pieczarki. Dusimy chwilę. W międzyczasie kroimy oba rodzaje
papryki w kostkę i również podsmażamy. Łyżką nakładamy na uprzednio posmarowane sosem
bagietki.Na wierzch układamy usmażone kawałki z
kurczaka i pokrojonego w plasterki
ogórka kiszonego.Całość "przykrywamy" startym na grubych oczkach
żółtym serem (ilość zależy od indywidualnych upodobań).Zapiekamy
bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju
bagietki i upodobań - jak chrupką zapiekankę lubimy).Takie zapiekanki są idealne na drugie danie, przekąskę itp.Smacznegowtorek, 21 kwietnia 2015, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...Black
banana cake. Czarne ...Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-
jagodowy deser ...Jakość, smak i zdrowie. ...Deser w rustykalnym stylu. ...Ręcznie robione, z pasją ...10 szybkich przepisów na ...Piernikowa chmurka z karobową ...KONKURS URODZINOWY! Proste ...KONKURS URODZINOWY!


Słodkie okruszkiPrawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog