Wykonanie
Ciasto ani trochę dietetycznie, ani trochę zdrowe, ani trochę bez
cukru. Za to! Bardzo, bardzo
waniliowe, bardzo, bardzo słodkie, bardzo, bardzo z
borówkami, bardzo, bardzo pyszne! Bo przecież czasem można troszkę zgrzeszyć, prawda? A smak tego ciasta, jego zapach - to wszystko jest tego grzechu warte!Ciasto piekłam jeszcze w mojej polskiej, domowej kuchni. Dzisiaj
siedzę z
kubkiem gorącej
herbaty w mojej nowej, niemieckiej, akademickiej kuchni i z uśmiechem na twarzy przypominam sobie smak i zapach tego ciasta. A może upiekę je znowu? Trochę
polskich wspomnień i smaków w niemieckiej, nowej rzeczywistości.




/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna keksówka):1szkl
mąki pszennej2szkl
mąki pszennej razowej1/2szkl
oleju rzepakowego1/2szkl
mleka2 (duże)
jajka1szkl
cukru do wypieków100ml
syropu waniliowegoziarenka z 1/2
laski wanilii1/2szkl
borówek w cukrze*1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej+ 1 łyżeczka
masłabułka tarta (do wysmarowania i obsypania formy)*można zastąpić świeżymi
owocamiPiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W naczyniu miksującym umieścić składniki:
mąkę,
olej,
mleko,
jajka,
cukier,
syrop waniliowe, ziarenka
wanilii,
proszek do pieczenia oraz
sodę oczyszczoną. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund. Po tym czasie powinniśmy uzyskać gładkie w konsystencji ciasto. Formę do pieczenia wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą. Do formy wlać ciasto. Na wierzch rozłożyć
borówki. Ciasto wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut, aż do "suchego patyczka". Ostudzić.