ßßß
Wilgotne śmietankowo - waniliowe ciasto z pierwszymi śliwkami :-). Ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany długo zachowuje miękkość i świeżość - musicie spróbować. Ciasto jest odpowiednio gęste, owoce pozostają na wierzchu, a dzięki ułożeniu ich rozcięciami ku górze nie oddają soku do wnętrza ciasta, pozostają soczyste. Polecam na niedzielę!Składniki:200 g masła125 ml (pół szklanki) mleka1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej2 jajka, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków2,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii700 - 800 g świeżych śliwek, odpestkowanychMąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odstawić.Masło i mleko umieścić w garnuszku. Podgrzać, do rozpuszczenia się masła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła.W naczyniu rózgą kuchenną roztrzepać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, pastę z wanilli, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej.Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego :-).
