Wykonanie
Waniliowe muffiny z
borówkamiW środku tygodnia każdy zasługuje na trochę osłody. Muffiny są na tą okazję idealne, nie wymagają zbyt wiele wysiłku, a efekt jest wspaniały. Przekonajcie się sami, ja je uwielbiam!

Na ok. 12 sztuk przygotuj:1 i 1/5 szklanki
borówek amerykańskich1 łyżkę pasty z
wanilii (lub 1
laskę wanilii)3/4 szklanki
cukru1 szklankę
mleka2
jajka2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki
masła1/4 szklanki
oleju roślinnego1 małą płaską łyżeczkę
proszku do pieczenia1/3 małej płaskiej łyżeczki
sody oczyszczonejPiekarnik nastaw na 180 stopni w opcji góra dół. Przygotuj dwie miski. Do jednej wrzuć mokre składniki: rozpuszczone
masło,
mleko,
jajka,
olej i
wanilię. Do drugiej:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. Do mokrych składników wrzuć suche i wymieszaj niezbyt dokładnie. Dodaj
borówki zamieszaj. Ciasto rozłóż do foremek na muffiny do pełna. Włóż do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i piecz 27 minut. Na koniec nakłuj wykałaczką muffina i sprawdź czy nie zostaje na nim ciasto. Jeśli zostaje, to piecz muffiny jeszcze przez kilka minut w piekarniku, aż na patyczku nie będzie zostawało ciasto.Smacznego!