ßßß Cookit - przepis na WANILIOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

WANILIOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto ani trochę dietetycznie, ani trochę zdrowe, ani trochę bez cukru. Za to! Bardzo, bardzo waniliowe, bardzo, bardzo słodkie, bardzo, bardzo z borówkami, bardzo, bardzo pyszne! Bo przecież czasem można troszkę zgrzeszyć, prawda? A smak tego ciasta, jego zapach - to wszystko jest tego grzechu warte!
Ciasto piekłam jeszcze w mojej polskiej, domowej kuchni. Dzisiaj siedzę z kubkiem gorącej herbaty w mojej nowej, niemieckiej, akademickiej kuchni i z uśmiechem na twarzy przypominam sobie smak i zapach tego ciasta. A może upiekę je znowu? Trochę polskich wspomnień i smaków w niemieckiej, nowej rzeczywistości.
/Przygotowane w Speedcook'u/
Przepis (jedna keksówka):
1szkl mąki pszennej
2szkl mąki pszennej razowej
1/2szkl oleju rzepakowego
1/2szkl mleka
2 (duże) jajka
1szkl cukru do wypieków
100ml syropu waniliowego
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2szkl borówek w cukrze*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
+ 1 łyżeczka masła
bułka tarta (do wysmarowania i obsypania formy)
*można zastąpić świeżymi owocami
Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). W naczyniu miksującym umieścić składniki: mąkę, olej, mleko, jajka, cukier, syrop waniliowe, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 60 sekund. Po tym czasie powinniśmy uzyskać gładkie w konsystencji ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Do formy wlać ciasto. Na wierzch rozłożyć borówki. Ciasto wstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut, aż do "suchego patyczka". Ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/09/sobota-ze-speedcookiem-waniliowe-ciasto.html