ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: hiszpańska tortilla!

Breakfast's time!: hiszpańska tortilla!

nazwa

Wykonanie

Tortilla española, czyli tortilla ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim jajek, śmietany, ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie, lub surowych. Jeśli chodzi o dodatki - co, kto lubi! To danie jest banalne w przygotowaniu, niezwykle smaczne i sycące. Do przygotowania tortilli najlepiej używać patelni żeliwnej, ponieważ idealna tortilla to taka, która pieczona jest w piekarniku. Jeśli jednak takiej nie macie, trzeba po prostu uzbroić się w odrobinę więcej cierpliwości i ostrożności - tortillę można w całości smażyć pod przykryciem, wymaga to jednak nieco więcej czasu i uwagi, aby nie przypalić spodu. Tortilla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawana o każdej porze: na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska.
TORTILLA z salami, serem i oliwkami
Przepis (jedna duża porcja):
3 (średnie) surowe ziemniaki
3-4 jajka
3 łyżki śmietany 12%
50g salami
30g sera Manchego
30g czarnych oliwek
1 cebula dymka
1/2 cebuli czerwonej
szczypiorek (do posypania)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
+ olej rzepakowy (do smażenia)
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej (około 70-100ml) i podsmażyć na nim ziemniaki, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Na drugiej patelni podsmażyć (również na oliwie) drobno posiekaną cebulę czerwoną, cebulę dymkę oraz pokrojone w cienkie plasterki salami Chorizo. W międzyczasie jajka roztrzepać w miseczce, dodać śmietanę, sól, pieprz, papryką słodką i ostrą. Dołożyć pokrojone w talarki czarne oliwki oraz drobno starty ser. Gdy ziemniaki będą już gotowe, dodać do nich podsmażoną cebulę i salami. Następnie zalać wszystko masą śmietanowo-jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż jajka sie zetną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Dobrze ściętą tortillę włożyć do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i lekko przyrumieni. Gotową tortillę wyjąć, posypać szczypiorkiem i podawać. Można ją kroić w trójkąty, jak pizzę, jednak najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni. Jako dodatek do tortilli świetnie nada się domowy sos pomidorowy lub czosnkowy.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/04/hiszpanska-tortilla.html