Wykonanie
Tortilla española, czyli tortilla ziemniaczana, to tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej. Do przygotowania hiszpańskiej tortilli potrzeba przede wszystkim
jajek,
śmietany,
ziemniaków – ugotowanych, na przykład takich, które zostały z poprzedniego dnia po obiedzie, lub surowych. Jeśli chodzi o dodatki - co, kto lubi! To danie jest
banalne w przygotowaniu, niezwykle smaczne i sycące. Do przygotowania tortilli najlepiej używać patelni żeliwnej, ponieważ idealna tortilla to taka, która pieczona jest w piekarniku. Jeśli jednak takiej nie macie, trzeba po prostu uzbroić się w odrobinę więcej cierpliwości i ostrożności - tortillę można w całości smażyć pod przykryciem, wymaga to jednak nieco więcej czasu i uwagi, aby nie przypalić
spodu. Tortilla smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być podawana o każdej
porze: na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąska.





TORTILLA z
salami,
serem i
oliwkamiPrzepis (jedna duża porcja):3 (średnie) surowe
ziemniaki3-4
jajka3 łyżki
śmietany 12%50g
salami30g
sera Manchego30g czarnych
oliwek1
cebula dymka1/2
cebuli czerwonejszczypiorek (do posypania)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki+
olej rzepakowy (do smażenia)
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać
olej (około 70-100ml) i podsmażyć na nim
ziemniaki, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić. Na drugiej patelni podsmażyć (również na
oliwie) drobno posiekaną
cebulę czerwoną,
cebulę dymkę oraz pokrojone w cienkie plasterki
salami Chorizo. W międzyczasie
jajka roztrzepać w miseczce, dodać
śmietanę,
sól,
pieprz,
papryką słodką i ostrą. Dołożyć pokrojone w talarki
czarne oliwki oraz drobno
starty ser. Gdy
ziemniaki będą już gotowe, dodać do nich podsmażoną
cebulę i
salami. Następnie zalać wszystko masą
śmietanowo-jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż
jajka sie zetną. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Dobrze ściętą tortillę włożyć do piekarnika na kolejne kilka minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i lekko przyrumieni. Gotową tortillę wyjąć, posypać
szczypiorkiem i podawać. Można ją kroić w trójkąty, jak pizzę, jednak najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni. Jako dodatek do tortilli świetnie nada się domowy
sos pomidorowy lub
czosnkowy.