ßßß


Przepis (10-12 porcji):1,5kg schabuocet balsamiczny4 marchewki4 pietruszki1 (średni) selersól i pieprz czarnykilka gałązek rozmarynukilka gałązek tymianku3 łyżeczki papryki słodkiej2 łyżeczki papryki ostrej3 łyżeczki oregano3 ziarna jałowca2-3 ząbki czosnku+ Ryż Biały Długoziarnisty HalinaPiekarnik nastawić na 180-200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Schab natrzeć octem balsamicznym oraz przyprawami: papryką ostrą i słodką, oregano pieprzem, solą oraz sprasowanym czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dorzucić ziarenka jałowca, tymianek i jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym mięsie). Dolać wodę, tak aby sięgała połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż mięso będzie miękkie). Podawać z białym ryżem.