Wykonanie
Pyszne, niezwykle aromatyczne
mięso wieprzowe, pieczone z warzywami, podane z
białym ryżem, ale równie dobrze można podać je z
ziemniakami lub
kaszą. Idealna propozycja na smaczny obiad. Smaczny i pożywny przede wszystkim. Zachwyceni będą wielbiciele
mięsa, ale nie tylko, bowiem nie brakuje tu również warzyw: pieczona
marchewka,
seler i
pietruszka to idealni towarzysze dla tego
mięsa. Obiad, że palce lizać! Smacznego!



Przepis (10-12 porcji):1,5kg
schabuocet balsamiczny4
marchewki4
pietruszki1 (średni)
selersól i
pieprz czarnykilka gałązek
rozmarynukilka gałązek
tymianku3 łyżeczki
papryki słodkiej2 łyżeczki
papryki ostrej3 łyżeczki
oregano3 ziarna jałowca2-3 ząbki
czosnku+
Ryż Biały Długoziarnisty
HalinaPiekarnik nastawić na 180-200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Schab natrzeć
octem balsamicznym oraz
przyprawami:
papryką ostrą i słodką,
oregano pieprzem,
solą oraz sprasowanym
czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną
wody, dorzucić ziarenka jałowca,
tymianek i
jałowiec. Przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika. Piec przez 90 minut. W tym czasie umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce warzywa:
marchewkę,
pietruszkę i
seler. Naczynie z
mięsem wyjąć z piekarnika i pokroić
mięso na grube plastry. Dodać starte warzywa (rozłożyć po całym
mięsie). Dolać
wodę, tak aby sięgała
połowy mięsa. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 60-90 minut (aż
mięso będzie miękkie). Podawać z
białym ryżem.