Wykonanie

Warzywne frytki – pyszne urozmaicenie zwykłych ziemniaczanych frytek. Mogą być dodatkiem do obiadu, albo lekkim daniem głównym, w towarzystwie np. chrupiącej
sałaty. Zdrowe, domowe, pachnące, z niewielką ilością tłuszczu, za to z mnóstwem
ziół i ulubionych przypraw. Ten przepis to właściwie tylko sugestia i zachęta do tego, aby samemu wypróbować jaka wersja będzie Waszą ulubioną.Co nam będzie potrzebne : (specjalnie nie podaję tutaj dokładnych ilości, bo dobieram składniki zawsze według tego, na co akurat mam większą ochotę i oczywiście od tego, jak dużo mam ochotę zjeść)– kilka
ziemniaków– 2-3
marchewki (pieczona
marchew robi się słodkawa)– 2-3
pietruszki (korzenie)– można też dołożyć inne warzywa np.
kalarepę czy
seler, albo inne jakie wpadną Wam do głowy– kilka ząbków
czosnku–
oliwa z oliwek–
słodka papryka–
sól– ulubione
zioła: ja użyłam
oregano,
bazylii, odrobiny
tymianku i cząbru

Przygotowanie:warzywa (oprócz
czosnku, ten będziemy dodawać w całości ze skórą) obieramy ze skórki (jeśli
marchew jest
młoda i ładna można skórkę zeskrobać pod zimna
wodą zamiast obierać)warzywa kroimy w słupki jak do frytek, ważne, żeby wszystkie kawałki były mniej więcej takiej samej wielkościpokrojone warzywa wrzucamy do garnka z zimną osoloną
wodą i doprowadzamy
wodę do wrzenia w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do ok. 200ºC i przygotowujemy blachę, bądź naczynie żaroodporne, dobrze, żeby nie miało zbyt wysokich brzegów, bo warzywa będą się słabo rumienićkiedy
woda się zagotuje odcedzamy warzywa na sitku, czekamy aż obeschną z
wody i lekko przestygną, po czym osuszamy je jeszcze na ręczniku papierowym na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość
oliwy i rozprowadzamy, tak żeby pokryła dno na natłuszczoną blachę wysypujemy niezbyt grubą warstwę frytek (jeśli będzie za duża, to frytki na samym dnie będą się słabo piec), dorzucamy całe ząbki
czosnku w skórce, skrapiamy wszystko
oliwą, jeśli macie
czosnkową to jeszcze lepiej, posypujemy
słodką papryką, dodajemy
zioła (ja zazwyczaj sypię po pół łyżki, bo lubię mocno aromatyczne frytki, ale można to zrobić znacznie skromniej, jeśli wolicie)tak przygotowane frytki wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy ok. 30 min., aż się ładnie przyrumienią, po tym czasie koniecznie spróbujcie, czy są już miękkie w środku, jeśli nie
dajcie im jeszcze kilka minut w piekarniku.Smacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments