ßßß Cookit - przepis na Przyprawy:

Przyprawy:

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia domowych kostek. Czemu o tym w ogóle pomyślałam? Ach... wystarczy przeczytać skład kostek ze sklepu i od razu mi się ich odechciewa.
Wiem, że w większości produktów gotowych jest sporo chemii. Nie jestem w stanie robić wszystkiego sama - od pieczywa przez przyprawy do serów, mięs itd. - we wszystkim "ulepszacze" i nikt tak na prawdę nie wie jak to działa na nasze zdrowie. Tymczasem coraz więcej dzieci z alergiami, nowotwory, świństwa mają się coraz lepiej...
Jeśli mogę zrezygnować z jakiejś chemii to chcę spróbować to zrobić. Spróbowałam i jestem ogromnie zadowolona. Mam 12 kostek warzywnych w zamrażarce i wiem, co zawierają. Ugotowałam już na jednej kapuśniak (przepis później) i wyszedł idealny.
godzina pracy na 12 zup - w zamian mam lepsze kostki, niż sklepowe i wiem, co jem.
Nie wiem jak Wy, ale ja zostaję przy tych kostkach.
Potrzebujesz:
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
1 średni seler
1 por (jasno zielona część)
1 pęczek pietruszki
1 pęczek lubczyku
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
Przyprawy:
12 czubatych łyżeczek soli
2 czubate łyżki kurkumy
2 płaskie łyżki czarnego pieprzu mielonego
1 płaska łyżka ostrej papryki
2 czubate łyżki słodkiej papryki
2 -3 czubate łyżki majeranku
Przygotowanie:
Warzywa i czosnek obrać i zmielić w maszynce. Dodać drobniuteńko posiekaną zieleninę i oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin. Po tym czasie poporcjować - ja podzieliłam na 12 części i zawinęłam w folię spożywczą. Kostki wsadzamy do zamrażarki. Gotowe!
Uwagi:
Przypraw jest bardzo dużo ale miejcie na względzie, że ta kostka ląduje w 3l wody potem, więc wszystko się rozejdzie :)
Nie używajcie więcej oliwy niż w przepisie, bo kostki się nie zamrożą!
Inspiracja tutaj, pozmieniałam sporo i oszczędziłam trochę niepotrzebnej roboty, takiej jak obgotowanie warzyw. Kompletnie nie widzę celu takiego działania.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/01/domowe-kostki-warzywne-wiem-co-jem.html