Wykonanie
Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia domowych kostek.
Czemu o tym w ogóle pomyślałam? Ach... wystarczy przeczytać skład kostek ze sklepu i od razu mi się ich odechciewa.Wiem, że w większości produktów gotowych jest sporo chemii. Nie jestem w stanie robić wszystkiego sama - od
pieczywa przez
przyprawy do
serów,
mięs itd. - we wszystkim "ulepszacze" i nikt tak na prawdę nie wie jak to działa na nasze zdrowie. Tymczasem coraz więcej dzieci z alergiami, nowotwory, świństwa mają się coraz lepiej...Jeśli
mogę zrezygnować z jakiejś chemii to chcę spróbować to zrobić. Spróbowałam i jestem ogromnie zadowolona. Mam 12 kostek warzywnych w zamrażarce i wiem, co zawierają. Ugotowałam już na jednej kapuśniak (przepis później) i wyszedł idealny.godzina pracy na 12 zup - w zamian mam lepsze kostki, niż sklepowe i wiem, co jem.Nie wiem jak Wy, ale ja zostaję przy tych kostkach.
Potrzebujesz:2 duże
marchewki1 duża
pietruszka1 średni
seler1
por (jasno zielona część)1 pęczek
pietruszki1 pęczek
lubczyku4-5 ząbków
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1 duża
cebulaPrzyprawy:12 czubatych łyżeczek
soli2 czubate łyżki
kurkumy2 płaskie łyżki
czarnego pieprzu mielonego1 płaska łyżka
ostrej papryki2 czubate łyżki
słodkiej papryki2 -3 czubate łyżki
majerankuPrzygotowanie:Warzywa i
czosnek obrać i zmielić w maszynce. Dodać drobniuteńko posiekaną
zieleninę i
oliwę z oliwek. Dodać
przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin. Po tym czasie poporcjować - ja podzieliłam na 12 części i zawinęłam w folię spożywczą. Kostki wsadzamy do zamrażarki. Gotowe!Uwagi:Przypraw jest bardzo dużo ale
miejcie na względzie, że ta kostka ląduje w 3l
wody potem, więc wszystko się rozejdzie :)Nie używajcie więcej
oliwy niż w przepisie, bo kostki się nie zamrożą!Inspiracja tutaj, pozmieniałam sporo i oszczędziłam trochę niepotrzebnej roboty, takiej jak obgotowanie warzyw. Kompletnie nie widzę celu takiego działania.Smacznego!