ßßß
Potrzebujesz:2 duże marchewki1 duża pietruszka1 średni seler1 por (jasno zielona część)1 pęczek pietruszki1 pęczek lubczyku4-5 ząbków czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1 duża cebulaPrzyprawy:12 czubatych łyżeczek soli2 czubate łyżki kurkumy2 płaskie łyżki czarnego pieprzu mielonego1 płaska łyżka ostrej papryki2 czubate łyżki słodkiej papryki2 -3 czubate łyżki majerankuPrzygotowanie:Warzywa i czosnek obrać i zmielić w maszynce. Dodać drobniuteńko posiekaną zieleninę i oliwę z oliwek. Dodać przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do przegryzienia na kilka godzin. Po tym czasie poporcjować - ja podzieliłam na 12 części i zawinęłam w folię spożywczą. Kostki wsadzamy do zamrażarki. Gotowe!Uwagi:Przypraw jest bardzo dużo ale miejcie na względzie, że ta kostka ląduje w 3l wody potem, więc wszystko się rozejdzie :)Nie używajcie więcej oliwy niż w przepisie, bo kostki się nie zamrożą!Inspiracja tutaj, pozmieniałam sporo i oszczędziłam trochę niepotrzebnej roboty, takiej jak obgotowanie warzyw. Kompletnie nie widzę celu takiego działania.Smacznego!