Wykonanie
Nie kupuję gotowych mieszanek przypraw,staram się unikać wszelkiego rodzaju polepszaczy smaku,E-... itp. Ale domową
przyprawę,zrobioną własnoręcznie chętnie dodam do potraw.Tak więc skuszona tym(klik)przepisem,zabrałam się do pracy.Do przepisu Marzeny wprowadziłam kilka zmian.Pomysł na inną domową
przyprawę można znaleść tu(klik).Zapraszam:)
4 średnie
marchewki2
pory1
pietruszka1/4
selera1
cebulaWarzywa,oczyszczam,płuczę następnie
pory kroję drobno,
cebulkę kroję w drobną kostkę,
marchewki,
selera i
pietruszkę ścieram na grubej tarce.Mieszam razem i przekładam na płaską formę do pieczenia wyłożonej papierem i suszę w nagrzanym do 130-150 stopni piekarniku,aż mieszanka wyschnie i będzie szeleszcząca w dotyku-bardzo czasochłonne zajęcie:)Po ususzeniu otrzymałam 9,5 dkg.Następnie wysuszone warzywa blenduję,jeśli zostaną nieco grubsze cząstki(jak na zdj.)nie ma powodu do obaw,mieszanka nie musi być przecież zupełnie sproszkowana.Dodaję do nich:2 łyżeczki
kurkumy1 płaska łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
suszonego koperku1/2 łyżeczki
płatków chiliCałość wrzucam do słoiczka,zakręcam i dokładnie mieszam.Przechowuję szczelnie zamknięte.Ilość składników można dobierać wg.własnego smaku.Smacznego!!!