Są tutaj jacyś fani słynnych na cały świat cukierków malaga? Jeśli tak to mam dla Was ciasto, dla którego inspiracją były właśnie te cukierki. Śmietankowo-czekoladowe, z rodzynkami, z kawałkami cukierkówmalaga.Przepis (jedna keksówka):200g mąki pszennej2 jajka100ml mleka60g rodzynek5 cukierkówmalaga1 łyżka gorzkiego kakao100g cukru do wypieków100ml oleju rzepakowego1 łyżeczka proszku do pieczenia50g groszkówczekoladowychkilka kropel ekstraktu śmietankowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz gorzkie kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i ekstraktem śmietankowym. Powinna powstać jasna, jednolita masa. Do masy dolać mleko i olej. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Czekoladkimalaga pokroić w drobne kawałki. Razem rodzynkami dodać do masy, ponownie wymieszać. Gotową masę przelać do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy wysmarować formę tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wierzch posypać groszkami czekoladowymi. Wstawić do piekarnika. Piec przez 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.