ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE CIASTO MALAGA

CZEKOLADOWE CIASTO MALAGA

nazwa

Wykonanie

Są tutaj jacyś fani słynnych na cały świat cukierków malaga? Jeśli tak to mam dla Was ciasto, dla którego inspiracją były właśnie te cukierki. Śmietankowo-czekoladowe, z rodzynkami, z kawałkami cukierków malaga.
Przepis (jedna keksówka):
200g mąki pszennej
2 jajka
100ml mleka
60g rodzynek
5 cukierków malaga
1 łyżka gorzkiego kakao
100g cukru do wypieków
100ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g groszków czekoladowych
kilka kropel ekstraktu śmietankowego
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz gorzkie kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i ekstraktem śmietankowym. Powinna powstać jasna, jednolita masa. Do masy dolać mleko i olej. Mokre składniki dodać do suchych, delikatnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Czekoladki malaga pokroić w drobne kawałki. Razem rodzynkami dodać do masy, ponownie wymieszać. Gotową masę przelać do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy wysmarować formę tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Wierzch posypać groszkami czekoladowymi. Wstawić do piekarnika. Piec przez 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/czekoladowe-ciasto-malaga.html