ßßß








PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI(Inspiracja: www.jadlonomia.pl)Przepis (jedna keksówka):2 szklanki drobnej białej fasoli (suchej)+ woda (do namoczenia)1 cebula1 jabłko1 (średni) por1 łyżka musztardy1 łyżeczka kminku1 łyżeczka pieprzu czarnego1 łyżeczka soli morskiej1/2 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki słodkiej papryki50ml oleju z orzechów arachidowychFasolę wsypać do miski, zalać zimną wodę i moczyć przez noc. Rano wstawić do gotowania. Gotować, aż do miękkości (około 40 minut). W tym czasie cebulę i por posiekać w piórka, jabłko obrać ze skórki, pokroić na dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju z orzechów arachidowych, na rozgrzany olej wrzucić cebulę, por i jabłko. Smażyć, aż do zarumienienia. Gdy fasola będzie już miękka odcedzić ją z wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z podsmażoną cebulą, porem, jabłkiem, doprawić pieprzem, solą, papryką ostrią i słodką, kminkiem, dodać musztardę, wymieszać. Zblendować na gładką, w miarę jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Masę na pasztet przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę natłuścić). Wstawić do piekarnika. Pasztet piec przez około 40 minut. (Rada: w połowie pieczenia można przykryć pasztet folią aluminiową - pasztet wtedy nie spiecze się zbytnio z wierzchu i później nie będzie się nadmiernie rozpadał w trakcie krojenia.) Gotowy pasztet należy wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić na kratce i dopiero podawać/kroić.
CHLEB PSZENNO-RAZOWY z pestkami dyniPrzepis (jedna bochenek):Zaczyn:60g zakwasu60g mąki pszennej razowej60g (zimnej) wodyCiasto:290 (zimnej) wody320g mąki pszennej razowejszczypta soli2 łyżki siemienia lnianego1/2szkl pestek dyniPrzygotować zaczyn: drewnianą łyżką wymieszać w misce zakwas, mąkę pszenną razową oraz wodę. Przykryć folią aluminiową i odstawić na około 8 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano będzie można już piec chleb). Gdy zaczyn będzie już gotowy wymieszać go dokładnie z resztą składników: wodą, mąką, solą, siemieniem lnianym i pestkami dyni. Ciasto przełożyć do formy, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 230 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec chleb jeszcze przez 60 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, odstawić do całkowitego ostygnięcia.