Wykonanie
Uwielbiam gotować, eksperymentować w kuchni i sprawdzać nowe smaki, ale to już wiecie. To czego nie wiecie to fakt, że tak samo jak gotować lubię dobrze zjeść na
mieście. Jest to niestety trudne, zwłaszcza jeśli jest się wegetarianką. Mam już wydeptane swoje wege ścieżki w moim
mieście i wiem, gdzie można zjeść dobrą bezmięsną kuchnię. Niektóre propozycje przechodzą bez echa i do nich nie wracam, ale mam takie, które wręcz mnie inspirują do stworzenia czegoś podobnego w smaku. Tak właśnie powstał ten przepis. Zapraszam do smakowania!


Składniki:3
cukinie,1
por lub 1
cebula,2 szklanki
wywaru warzywnego (lub przegotowanej
wody),1/2 szklanki gęstego
jogurtu,1 łyżeczka
brązowego cukru.1 łyżeczka
kurkumy,1 łyżeczka
ostrej papryki,1 łyżeczka
słodkiej papryki,1 łyżeczka ziaren
kolendry (utłuczonej w moździerzu),1 łyżeczka
kminu rzymskiego (kuminu) (utłuczonego w moździerzu),1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu,1/2 łyżeczki
soli,
olej do smażenia.

Przygotowanie:
Pora (lub
cebulę) pokroić w półksiężyce podsmażyć w głębokiej patelni na łyżeczce
oleju, a następnie zalać 1/2 szklanki
wywaru, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez 2-3 minuty. Gdy
por zmięknie przełożyć do blendera i zmiksować.
Cukinie również pokroić w półksiężyce. Przełożyć na patelnię, na której wcześniej smażył się
por i zalać pozostałym
wywarem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez około 15 minut.Do miękkiej
cukinii dodać
przyprawy i zmiksowanego
pora, dodać tez
jogurt i dokładnie wymieszać. Nie gotować.Danie podawać z
ryżem, posypane
orzechami lub wiórkami kokosowymi.Smacznego!