ßßß Cookit - przepis na (JEDNOPORCJOWE) CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE

(JEDNOPORCJOWE) CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE

nazwa

Wykonanie

Ciasta z dodatkiem warzyw chyba już nikogo nie dziwią. Mnie na pewno nie! Mam już za sobą fasolowe brownie, ciasto marchewkowe, to z dodatkiem cukinii oraz dyni - wszystkie pyszne! W końcu przyszedł czas na ciasto buraczane. Przyznam, że mimo wszystko, czułam pewien dystans do tego wypieku, z drugiej jednak strony miałam przeczucie, że moje podniebienie będzie zadowolone. I wiecie co? Ani trochę się nie myliłam! To ciasto jest bowiem miękkie w środku, wilgotne i mocno czekoladowe! Wytrawne wnętrze, przełamane nutką kawy rozpuszczalnej i wanilii. Czy to nie brzmi idealnie? Według mnie brzmi, a przede wszystkim tak właśnie smakuje! Dlatego buraczane ciasto ląduje na czele mojej listy wypieków ulubionych. Zdecydowanie!
Przepis (jedna porcja):
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3szkl puree z (ugotownego) buraka
1 (małe) jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki: jajko, jogurt naturalny oraz puree z buraka. Czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, kawę rozpuszczalną, sól oraz ziarenka wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/09/jednoporcjowe-czekoladowe-ciasto.html