Wykonanie
Ciasta z dodatkiem warzyw chyba już nikogo nie dziwią. Mnie na pewno nie! Mam już za sobą
fasolowe brownie, ciasto
marchewkowe, to z dodatkiem
cukinii oraz dyni - wszystkie pyszne! W końcu przyszedł czas na ciasto buraczane. Przyznam, że mimo wszystko, czułam pewien dystans do tego wypieku, z drugiej jednak strony miałam przeczucie, że moje podniebienie będzie zadowolone. I wiecie co? Ani trochę się nie myliłam! To ciasto jest bowiem miękkie w środku, wilgotne i mocno
czekoladowe! Wytrawne wnętrze, przełamane nutką
kawy rozpuszczalnej i
wanilii. Czy to nie brzmi idealnie? Według mnie brzmi, a przede wszystkim tak właśnie smakuje! Dlatego buraczane ciasto ląduje na czele mojej listy wypieków ulubionych. Zdecydowanie!







Przepis (jedna porcja):50g
mąki pszennej pełnoziarnistej1/3szkl puree z (ugotownego)
buraka1 (małe)
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki gorzkiego
kakao2 kostki
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejszczypta
soliziarenka z 1/2
laski waniliiPiekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). W misce wymieszać mokre składniki:
jajko,
jogurt naturalny oraz puree z
buraka.
Czekoladę rozpuścić (w kąpieli
wodnej) i dodać do mokrych składników. Przez chwilę ubijać trzepaczką, aby napowietrzyć masę. W osobnej, nieco większej, misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao,
cukier,
kawę rozpuszczalną,
sól oraz ziarenka
wanilii. Mokre składniki połączyć z suchymi i porządnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelać do kokilki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-50 minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.