Wykonanie

Macie ochotę na coś mega czekoladowego? I żeby można było tego zjeść spory kawałek, a nawet dwa bez żadnych wyrzutów sumienia? Nie ma tam tłuszczu! No to łapki w górę!! Jam swoje dwie mam wysoko :DPrzeglądając przepisowe blogi natrafiłam u Kikimory na
czekoladowe ciasto. A, że jestem łasa na słodkie musiałam je wypróbować... trochę się bałam warzywa w cieście, ale z efektu końcowego byłam zachwycona. Piekłam wraz z przyjaciółką. My piekłyśmy na małej tortownicy o średnicy 18cm. Bo to tylko dla nas dwóch. Więc robiąc potrójcie składniki. Biorąc przepis od kikimory zmniejszyłam wszystkie produkty, oprócz
buraków, więc delikatnie je czuć, ale muszę powiedzieć, że bardzo fajnie się to komponuje! I już nie ma całego ciasta :D Tutaj podaję proporcje ze zmniejszoną ilością
buraczków.

1/2szkl
mąki pszennej1/2szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
cukru trzcinowego100ml
maślanki3 łyżki
kakao naturalnego100g
buraczków startychszczypta
soli2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 50ml
wody2
jajkaJajka porządnie roztrzepać.
Mąki wymieszać z proszkiem i
sodą i przesiać do miski. Dodać wszystkie składniki oprócz
buraczków i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać
buraczki.Piec przez 35min w temp 180stopniMożna polać
czekoladą (my nie miałyśmy jej, ale i tak było nieziemsko dobre). Na drugi dzień w ogóle nie widać
buraczków.Smacznego!!

