Wykonanie
Stało się. Nadszedł ostatni dzień wakacji. I przy okazji również ostatni dzień września. Cztery miesiące szybko zleciały. Nie napiszę jednak, że zbyt szybko, bo lubię wracać. Na uczelnię jedną i drugą, do codziennych obowiązków, do ludzi przede wszystkim, za którymi zdążyłam się już porządnie stęsknić przez ten czas. Jakie były te wakacje? Dobre. Nawet bardzo dobre!
Słoneczne, pełne wrażeń i przygód, pełne spotkań, wyjazdów, przyjazdów, pełne smacznego jedzenia. Jeśli zerknąć wstecz to naprawdę sporo się działo! I gdy tak o tym wszystkim myślę ... Uśmiech. Na mojej twarzy pojawia się uśmiech. Po prostu. Nic dodać, nic ująć, uśmiech oddaje wszystko. Do tego dochodzi głowa pełna wspomnień i całe mnóstwo zdjęć!Na pożegnanie studenckich wakacji - wspólne śniadanie! Z Karoliną (Kuchnia Smakoszy), Anetą (Planeta Smaku) oraz Judytą (Koktajl Smaku). Temat przewodni? Placek/placuszki owsiane! Dodatki dowolne, każda kombinuje wedle własnych upodobań! Jeśli o mnie chodzi to miałam kilka pomysłów. Pomyślałam jednak, że skoro żegnam wakacje to powinno być jeszcze nieco w letnich klimatach, dlatego smaki takie, a nie inne!




CYTRYNOWY PLACEK OWSIANY z sosem
jagodowymPrzepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych marki Halina1
jajko (osobno
żółtko i
białko)szczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
sody oczyszczonejsok wyciśnięty z 1/2
cytryny100ml
jogurtu naturalnego1 łyżeczka startej
skórki z cytryny2 łyżki
mąki pełnoziarnistejmiseczka
jagód2 łyżki
cukru pudru trzcinowego1 łyżeczka
masłaPłatki owsiane zalać gorącą
wodą i odstawić na minimum 20-30 minut (u mnie była to cała noc, najlepiej więc przygotować je wieczorem, a rano będą idealne).
Białko jajka ubić, wraz ze szczyptą
soli, na sztywną pianę. Następnie do
płatków owsianych dodać
mąkę,
żółtko jajka,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, wyciśnięty
sok z cytryny,
skórkę z cytryny oraz
jogurt naturalny i wymieszać. Dodać ubitą pianę z
białek, ponownie wymieszać, bardzo delikatnie, aż do połączenia wszystkich składników. Na rozgrzanej patelni rozpuścić
masło. Wylać gotowe ciasto i smażyć po kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia. W tym czasie przygotować sos
jagodowy:
owoce opłukać, wrzucić do rondelka, zasypać
cukrem pudrem, podlać odrobiną
wody i dusić, na małym ogniu. Gotowego placka przełożyć na talerz, polać sosem
jagodowym.