Wykonanie
Szukając inspiracji na ciasto, oczywiście mało pracochłonne i czasochłonne, natrafiłam w swoim zeszycie z przepisami na muffinki z
makiem i
cytryną. Po chwili zastanowienia przygotowałam ciasto i przelałam do keksówki. I to był strzał w dziesiątkę! Z podanej porcji otrzymałam małą keksówkę, ale możecie też przygotować 18 muffinek.
\Składniki :170 ml
oleju225 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli190g
cukru pudru1
jajko1
białko150 ml
mlekaSok z 1
cytryny2 czubate łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowej2 łyżki
makuSposób przygotowania :Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj do nich wszystkie mokre. Dokładnie połącz. Przełóż do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.Jeśli lubisz, możesz polukrować.