Wykonanie

Zapraszam na pyszne pełnoziarniste ciasto z
jagodami,
herbatą earl grey,
cytryną i
makiem, polane
cytrynowym lukrem. Czy to nie brzmi kusząco? Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i podkreślają się nawzajem. Aromaty
herbaty,
cytryny i
jagód są dobrze wyczuwalne, a chrupiący
mak sprawia, że ciasto ma ciekawą strukturę. A przy okazji jest naprawdę zdrowe. Warto również wspomnieć, że (przykryte papierem i ściereczką) długo zachowuje świeżość, mimo że zawiera mało tłuszczu.Pełnoziarniste ciasto z
jagodami i
herbatą earl grey- 1 łyżeczka
herbaty earl grey- 1/2 szklanki wrzącej
wody- 80g
masła- 100g
cukru- 2
jajka- 4 łyżki
jogurtu naturalnego- skórka z 1
cytryny- 200g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 1 łyżka
maku- 1 szklanka (125g)
jagód(wymieszanych z łyżką
mąki)- 1 łyżka
cukru pudru-
sok z cytryny1)
Herbatę zalać gorącą
wodą i odstawić.2) Stopić
masło i przestudzić.3) Utrzeć
cukier z
jajkami i dolać
masło.4) Dodać
jogurt naturalny i
skórkę z cytryny.5) Wlać
herbatę (razem z listkami).6) Wmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
mak.7) Dodać
jagody i delikatnie wymieszać.8) Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.9) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-55 minut(aż patyczek wbity w środek będzie czysty).10) Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia na 10 minut, po czym wyjąć z formy.11) Do
cukru pudru dodać odrobinę
soku z cytryny,by powstał płynny
lukier i polać nim ostudzone ciasto.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcja: 15Kaloryczność jednej porcji: 140 kcal