Wykonanie
Kiedy myślę o jesiennym deserze, na myśl od razu przychodzi mi crumble. To takie moje pierwsze skojarzenie. Ten deser jest szybki w przygotowaniu, jest bardzo smaczny, bardzo
owocowy, bardzo "kruszonkowy", bardzo rozgrzewający. A do tego idealnie sprawdza się na śniadanie! Crumble.
Jabłkowe.
Śliwkowe.
Truskawkowe. I moje nowe odkrycie:
marchewkowo-
jabłkowe. A jakie jest Wasze ulubione?
Przepis (jedna porcja):2
marchewki1 (małe)
jabłko20g
masłaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
imbiru20g
mąki pełnoziarnistej30g
płatków owsianych marki Halina1 łyżeczka
cukru trzcinowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Jabłko i
marchewki umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Wymieszać z
cukrem, przełożyć do kokilki. W osobnej misce przygotować kruszonkę: wymieszać
mąkę,
płatki owsiane,
sól,
cynamon,
kardamon i
imbir. Dodać posiekane drobno
masło i utrzeć (palcami). Tak przygotowaną kruszonką posypać po marchewkach i
jabłku. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Gotowe.