Wykonanie
Od wakacji zbieram się i zbieram, żeby dodać przepis na mój numer jeden wśród deserów... Niestety, deser ten jest tak pyszny, że znika zanim zdążę wyjąć aparat i go sfotografować.... :)
Jabłka pod kruszonką. Podane na gorąco w kokilkach. Z kulką ulubionych
lodów na wierzchu. Korzenne, gorące wnętrze i zimna
słodycz lodów na wierzchu. Taka ekspresowa szarlotka, którą wyjada się łyżeczką prosto z kokilka:) Trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć.Składniki na 2 porcje:2
jabłka50 g
cukru50 g
masła100 g
mąkicynamon,
kardamon,
imbirJabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w garnku z dodatkiem przypraw.
Mąkę,
cukier i
masło ucieramy w palcach na kruszonkę.Do kokilek nakładamy porcję kruszonki, porcję
jabłek i na wierzchu jeszcze jedną porcję kruszonki.Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min. (aż kruszonka
zrobi się lekko brązowa).Podajemy z kulką ulubionych
lodów (polecam
waniliowe lub
śmietankowe).W wakacje, w sezonie
owocowym, zamiast
jabłek używałam
gruszek,
malin,
agrestu. Czasami dodaję
wiórki kokosowe,
płatki migdałowe lub
orzechy.Gorąco polecam!:)