ßßß
Od wakacji zbieram się i zbieram, żeby dodać przepis na mój numer jeden wśród deserów... Niestety, deser ten jest tak pyszny, że znika zanim zdążę wyjąć aparat i go sfotografować.... :)Jabłka pod kruszonką. Podane na gorąco w kokilkach. Z kulką ulubionych lodów na wierzchu. Korzenne, gorące wnętrze i zimna słodycz lodów na wierzchu. Taka ekspresowa szarlotka, którą wyjada się łyżeczką prosto z kokilka:) Trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć.Składniki na 2 porcje:2 jabłka50 g cukru50 g masła100 g mąkicynamon, kardamon, imbirJabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w garnku z dodatkiem przypraw.Mąkę, cukier i masło ucieramy w palcach na kruszonkę.Do kokilek nakładamy porcję kruszonki, porcję jabłek i na wierzchu jeszcze jedną porcję kruszonki.Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10-15 min. (aż kruszonka zrobi się lekko brązowa).Podajemy z kulką ulubionych lodów (polecam waniliowe lub śmietankowe).W wakacje, w sezonie owocowym, zamiast jabłek używałam gruszek, malin, agrestu. Czasami dodaję wiórki kokosowe, płatki migdałowe lub orzechy.Gorąco polecam!:)