Wykonanie
Scramble. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, ile
razy miałam je zrobić na śniadanie! I właściwie sama nie wiem, dlaczego ostatecznie jakoś tak zawsze z tego rezygnowałam. Na szczęście dzisiaj już sobie nie odmówiłam! A właściwie - nie odmówiłyśmy! Nowe smaki, uwielbiam je odkrywać, a jeśli robię to dodatkowo w towarzystwie bliskiej mi osoby to jestem podwójnie zadowolona. Wczoraj razem z Karoliną miałyśmy swój
selerowy debiut w kwestii wypieków (nie jesteście na bieżąco? koniecznie zerknijcie na przepis na jednoporcjowe
selerowe ciasto !), a dzisiaj obie po raz pierwszy próbujemy scramble. Jesienne scramble, z
gruszką i
makiem. I obie, jednakowo mocno, jesteśmy tym nowym smakiem oczarowane.
Przepis (jedna porcja):scramble:60g
płatków owsianych marki Halina1
białko jajka1 łyżeczka
cynamonuszczypta
imbiruszczypta
soli1 łyżeczka
masładuszone
gruszki:1 (średnia)
gruszka+
mak (do posypania)
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na bok (najlepiej zrobić to na całą noc). Rano
białko jajka ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą
soli. Do piany dodać
płatki owsiane, doprawić
cynamonem i
imbirem, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać
masło. Wyłożyć masę owsiano-jajeczną i smażyć przez kilka minut, aż do ścięcia, co jakiś czas delikatnie mieszając. W tym czasie przygotować również
gruszkę:
owoc umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka, podlać
wodą i dusić pod przykryciem. Gotowe scramble wyłożyć na talerz, polać musem
gruszkowym, posypać
makiem. Gotowe. Smacznego!