Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2
gruszki (ok. 400g),- ½ szklanki
malin (ok. 60g),-
cynamon,- ½ łyżeczki
miodu (ok. 6 g).Sposób przygotowania1.
Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.2.
Gruszki smarujemy
miodem i obsypujemy
cynamonem.3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min.4. Rozgniatamy
maliny widelcem.5. Upieczone
gruszki polewamy musem
malinowym.
Gruszki są bogate w:- błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu,- potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość
mięśni.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 200 gEnergia: 115 , 62 kcal
Białko: 1,5 gTłuszcze: 0 , 5 gWęglowodany: 31 , 9 gBłonnik pokarmowy : 5 , 8 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza