Wykonanie
2
jajka podzieliłam na
białka i
żółtka.
Białka ze szczyptą
soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Piana musi być tak sztywna, żeby się nie wylewała po przechyleniu miski. Do
żółtek dodałam 2 łyżki
mąki, kropelkę aromatu wanilinowego, łyżkę
mleka, 1/5 łyżeczki
proszku do pieczenia i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do
białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z
białek. Masę wylałam na gorącą patelnię (średnica ok. 18 cm), przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty.Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie.Poniżej dwie propozycje podania:1. Na omlet wylałam płynny
miód, który smakowicie wtapia się w omlecika i przybrałam
malinami. Na koniec
maliny polałam łyżką
miodu.
W dniu 5 września 2012 przepis uhonorowany tytułem Danie dnia na www.smaker.pl2. A tu propozycja sprzed prawie roku, z mojego poprzedniego bloga. Omlet z powidłami śliwkowymi i pokrojoną
gruszką. Pycha!W dniu 29 listopada 2011 przepis uhonorowany tytułem "Danie dnia" na www.smaker.pl