ßßß
Malutka, mięsne kuleczka w sam raz pasuje na miejsce żółtka ugotowanego jaja.Z żółtek i chrzanu można przygotować tradycyjny sos chrzanowy i podawać do jajek.Składniki:pulpeciki:
150 g mięsa mielonego/drobiowe/1 jajko1 łyżka bułki tartej/do masy/1 łyżką startego sera parmezan1/4 łyżeczki papryki słodkiej1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki1/4 łyżeczki skórki cytrynowejszczypta imbirukilka kropli sosu sojowegobułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/oraz4 jajka ugotowane na twardo1 łyżka startego chrzanu1 , 5 łyżki gęstej śmietany/lub jogurtu/szczypta cukrusól i pieprz do smakukilka liści sałaty do dekoracji1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/Mięso mielone połączyć z jajkiem i przyprawami , doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.4 j ajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną, chrzanem, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.Połówki jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą. Posypać słodką papryką i udekorować dużymi kleksami sosu chrzanowego.Zamiast sosu chrzanowego można zastosować majonez ,a wierzch pupecików posypać żółtkami startymi na tarce i słodką papryką.
