ßßß Cookit - przepis na Jajka nadziewane pulpecikami z sosem chrzanowym

Jajka nadziewane pulpecikami z sosem chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Malutka, mięsne kuleczka w sam raz pasuje na miejsce żółtka ugotowanego jaja.
Z żółtek i chrzanu można przygotować tradycyjny sos chrzanowy i podawać do jajek.
Składniki:
pulpeciki:
150 g mięsa mielonego/drobiowe/
1 jajko
1 łyżka bułki tartej/do masy/
1 łyżką startego sera parmezan
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
szczypta imbiru
kilka kropli sosu sojowego
bułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/
oraz
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka startego chrzanu
1 , 5 łyżki gęstej śmietany/lub jogurtu/
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
kilka liści sałaty do dekoracji
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/
Mięso mielone połączyć z jajkiem i przyprawami , doprawić do smaku solą , pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości żółtka jaja/, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.
4 j ajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka.
Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną, chrzanem, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki białka nałożyć mały kleksik sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.
Połówki jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą. Posypać słodką papryką i udekorować dużymi kleksami sosu chrzanowego.
Zamiast sosu chrzanowego można zastosować majonez ,a wierzch pupecików posypać żółtkami startymi na tarce i słodką papryką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/jajka-nadziewane-pulpecikami-z-sosem.html