Wykonanie

Malutka,
mięsne kuleczka w sam raz pasuje na miejsce
żółtka ugotowanego
jaja.Z
żółtek i
chrzanu można przygotować tradycyjny
sos chrzanowy i podawać do
jajek.Składniki:pulpeciki:

150 g
mięsa mielonego/drobiowe/1
jajko1 łyżka
bułki tartej/do masy/1 łyżką
startego sera parmezan1/4 łyżeczki
papryki słodkiej1 łyżeczka posiekanej zielonej
pietruszki1/4 łyżeczki
skórki cytrynowejszczypta
imbirukilka kropli
sosu sojowegobułka tarta/ do obtoczenia pulpetów/oraz4
jajka ugotowane na twardo1 łyżka startego
chrzanu1 , 5 łyżki gęstej śmietany/lub jogurtu/szczypta
cukrusól i
pieprz do smakukilka liści
sałaty do dekoracji1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku/do dekoracji/
Mięso mielone połączyć z
jajkiem i
przyprawami , doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i dokładnie wymieszać.Z dobrze wyrobionej , gładkiej masy uformować malutkie pulpeciki /wielkości
żółtka jaja/, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu.4 j
ajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć
żółtka.
Żółtka przetrzeć przez sito, połączyć ze
śmietaną,
chrzanem, doprawić do smaku
solą,
cukrem i dokładnie wymieszać. Do każdej połówki
białka nałożyć mały kleksik
sosu chrzanowego i po jednym pulpeciku.Połówki
jajek z pulpetami ułożyć na półmisku wyłożonym
sałatą. Posypać
słodką papryką i udekorować dużymi kleksami
sosu chrzanowego.Zamiast
sosu chrzanowego można zastosować
majonez ,a wierzch pupecików posypać
żółtkami startymi na tarce i
słodką papryką.

